Търси в сайта...

Съдят Джеймс Камерън за плагиатство

Режисьорът Джеймс Камерън е съден за 2,5 милиарда долара във връзка с нови твърдения, че е откраднал идеята за научнофантастичния си филм "Аватар" от 2009 г.

Сценаристът на научнофантастични филми Брайънт Мур твърди, че легендарният режисьор е заимствал "Аватар" от неговите сценарии за два проекта, наречени "Aquatica and Descendants: The Pollination". Той допълва, че има прекалено много сходни неща в неговите идеи и филма на Камерън, за да не бъдат свързвани.

Мур съди и продуцентската компания на Камерън "Лайтсторм Ентъртейнмънт", както и ръководството на кино студията Туентиът Сенчъри Фокс и иска огромно обезщетение от 2,5 милиарда долара.

"Аватар" донесе приходи от 2,78 милиарда долара в световния бокс офис и се превърна в най-касовия филм за всички времена. Това е второто дело за плагиатство срещу Камерън. Друг ищец, Ерик Райдър,заведе иск срещу режисьора по-рано този месец, в който твърди, че се свързал с ръководството на Лайтсторм още през 1999 г. с идея за "3D епика, базирана на екологията", т.е. десет години преди излизането на "Аватар".



flash