Конодейците в САЩ избраха най-добрите филми на 2011

Драмата "Потомците", черно-белият ням филм "Артистът", Брад Пит, Мартин Скорсезе и Терънс Малик са сред наградените от различни американски организации на критиците.

Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис, Дружеството на бостънските кинокритици и Организацията на нюйоркските кинокритици в интернет оповестиха избора си за най-добри филми на годината, както и за актьорски изпълнения в навечерието на важна за киноиндустрията седмица, в която ще бъдат обявени номинациите за наградите "Златен глобус" и за отличията на американската Гилдия на филмовите актьори. 
 
Междувременно Американският филмов институт оповести списъка си с десетте най-добри филма на 2011 г. 
 
Кинокритиците в Бостън избраха "Артистът" за най-добър филм на 2011 г. Това е поредното отличие за черно-бялата лента, предизвикала интерес на различни фестивали през изминалата година. Френската продукция обаче не намери място в списъка на Американския филмов институт. Единствената причина е, че филмът не е произведен в САЩ. Лентата обаче ще получи специална награда на института. С такава ще бъде отличена и поредицата за Хари Потър. 
 
Изборът на бостънските филмови критици за най-добър актьор е Брад Пит за ролята му в "Кешбол". За най-добра актриса бе обявена Мишел Уилямс, която във филма "Моята седмица с Мерилин" блестящо се превъплъщава в образа на легендарната Мерилин Монро.
 
Работата над заснетата в 3D формат драма "Юго" донесе признанието за най-добър режисьор на Мартин Скорсезе. В навечерието на важната за киноиндустрията седмица, когато съответно на 14 и 15 декември ще бъдат обявени номинациите за наградите на Гилдията на филмовите актьори и за отличията "Златен глобус", Асоциацията на лосанджелиските филмови критици също оповести своя избор. 
 
Кинокритиците в Лос Анджелис обявиха "Потомците" с Джордж Клуни за най-добър филм на 2011 г. Отличията за най-добър актьор и актриса бяха присъдени съответно на Майкъл Фасбендер за превъплъщенията му в няколко филма и на корейката Юн Джун-хе за изпълнението й в лентата "Поезия". За най-добър режисьор лосанджелиските кинокритици избраха Терънс Малик за работата му над филма "Дървото на живота". 
 
В категориите за актьори в поддържащи роли кинокритиците от Бостън отличиха Албърт Брукс за "Drive: Живот на скорост" и Мелиса Маккарти за "Шаферки", а колегите им от Лос Анджелис избраха Кристофър Плъмър за "Новаци" и Джесика Частейн за превъплъщенията й в шест филма. 
 
Своя избор оповести и Организацията на нюйоркските кинокритици в интернет. За най-добър филм на 2011 г. професионалистите от Ню Йорк обявиха "Артистът". Отличията за най-добър актьор и актриса бяха присъдени съответно на Майкъл Шанън за "В укритието" и на Мерил Стрийп за "Желязната лейди". Организацията на нюйоркските критици в интернет избра за най-добър режисьор Мишел Азанависиюс. С приз за актьорски състав бе отличена комедията "Шаферки".
 
Списъкът с най-добрите филми на 2011 г., оповестен от Американския филмов институт, включва "Потомците" на Александър  Пейн, "Юго" на Мартин Скорсезе, "Полунощ в Париж" на Уди Алън, "Боен кон" на Стивън Спилбърг, комедията "Шаферки","Дървото на живота" на Терънс Малик, "Джей Едгар" на Клинт Истууд, "Момичето с татуирания дракон", "Кешбол" и "Южнячки". 


flash