Търси в сайта...

Кончаловски представя в София "Лешникотрошачката 3D"

Големият руски режисьор Андрей Кончаловски ще представи в София филма си "Лешникотрошачката 3D", съобщиха организаторите.

Мащабната 3D продукция не е руска, а британска и в нея участват актьорите Нейтън Лейн, Джон Туртуро, Ел Фанинг и Юлия Висоцка. Сценарият е на Кончаловски, а музиката е по балета "Лешникотрошачката" на Чайковски. За ролята си във филма Ел Фанинг получи номинация за Американските награди за млади артисти.

По повод гостуването на Кончаловски в Дома на киното ще има цяла панорама, посветена на руския режисьор. На 7 септември Кончаловски ще покаже предпоследния си филм – "Лустро" от 2007 г. Сред филмите в "Седмицата на Кончаловски" в София са и "Дворянско гнездо", "Вуйчо Ваньо", "Романс за влюбени", "Домът на глупците".

Андрей Михалков - Кончаловски е роден на 20 август 1937 година в Москва. Той е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Първоначално учи пиано в Московската консерватория, но през 60-те години започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски "Валяк и цигулка" (1961) и "Андрей Рубльов" (1966). През 1964 година Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм. Филмът му "Сибириада" (1979) постига успех на Фестивала в Кан, след което той емигрира в Съединените щати. Той режисира няколко филма в Холивуд, преди да се завърне в Русия през 90-те години.



flash