Търси в сайта...

Кан призна възхода на българското кино

Възходът на новото българско кино намери своето потвърждение и на фестивала в Кан.

Първaта прожекция на "Аве" от режисьора Константин Божанов мина пред пълна зала. Лентата, която взе участие в седмицата на критиката, се радваше и на сериозен интерес на пресконференциите и срещите с публиката.

Като се има предвид капризната аудитория в Кан, за която срещите със световните кинообразци и звезди са нещо нормално, това, че нашите филми и автори предизвикаха и задържаха вниманието на аудиторията, е успех.

След прожекцията на "Аве" един от зрителите каза, че в последните години румънското кино е световна сензация, но сега в остава с впечатлението, че българскоко кино може да има същия успех. Режисьорът Константин Божанов отговори, че и той, и колегите му от новата вълна в българското кино се стремят да правят искрени, честни филми, да разказват универсални истории, които да бъдат разбрани навсякъде по света. Главните роли в "Аве" изпълняват Ованес Торосян, който нашумя с първия филм на Камен Калев "Източни пиеси", и дебютантката Анжела Недялкова. Тя не е професионална актриса, но изпълнението й е сензационно. Категорично една от най-добрите женски роли в българското кино от последните 20 години. "Когато я избрах всички ми казваха, че съм луд", каза режисьорът Константин Божанов.

"Мисля, че представянето на българските филми в Кан е най-добрият отговор на нашата професионална общност на рестриктивната политика, която държавата предприе към киното ни - заяви продуцентът на "Аве" Димитър Гочев. "Всички колеги тук се надяваме Министерството на културата и хората, които взимат управленските решения, да разберат за успеха ни в Кан и да преосмислят действията си. Крайно време е да се откажат от клишето, което хвърлят в очите на хората: "Тия само чакат пари от държавата." Защото ние не чакаме пари само от държавата, влагаме и много лични средства.

Филмите ни в последно време имат много добри пазарни резултати, хората ги гледат, а да не говорим за международните фестивални успехи. Тази тенденция трябва да продължи и да се развива, а не точно в момент на подем изкуствено да бъде спряна."

На сериозен интерес, въпреки критиката от страна на "Холивуд рипортър", се зарадва и "Островът" на Камен Калев.

Особено показателно в лентата е участието на личност от ранга на Летисия Каста, която изпълнява главна роля. "За мен срещата с България и специално с Камен Калев се оказа изключително важна, защото у героинята ми във филма намерих отговорите на въпроси, които съм си задавала в личния си живот", заяви за БТА супермоделът и актриса Летисия Каста, избирана за официалния символ на Франция Мариана.

Партньорът й в "Островът", датският актьор Туре Линдгаарт, придобил планетарна слава още като дете с ролята си в "Пеле Завоевателят" на Биле Аугуст ("Златна палма" в Кан и "Оскар" за неанглоезичен филм), заяви, че в България е открил за себе си две важни неща: първо, че е много хубаво място и за правене на кино, и за купон; и второ - тараторът, едно превъзходно ястие!

Освен че бяха приети добре в Кан, двата български филма в основните програми се сдобиха и със световен разпространител - базираната в Париж компания "Le Pact". Новината бе съобщена официално от "Variety" - едно от най-престижните издания за кино в света.

actualno.com



flash