Ирански филм взе голямата награда на Берлинале

Иранският филм "Надер и Симин: Раздялата" на режисьора  Ашгар Фархади спечели голямата награда Златната мечка на кинофестивала в Берлин.

Лентата разказва за брак в криза, но това е повод за изследване на класовите разделения в Иран, на иранския религиозен консерватизъм и на иранската съдебна система. Филмът се отличава и с напрежение, типично за трилър.

Сребърна мечка за най-добра мъжка роля получиха актьорите Пейман Моади, Шабаб Хосеини и Сарех Баят. Сребърна мечка за най-добра женска роля получиха актрисите Лейла Хатами и Сарина Фархади.

Ашгар Фархади вече е печелил преди две години Сребърна мечка за най-добър режисьор за лентата "Историята на Ели", припомня Франс прес.

"Никога не съм вярвал, че ще спечеля тази награда. Последният път, когато бях тук, изобщо не си представях, че пак ще се върна на тази сцена", каза режисьорът на големия победител на Берлиналето. "Искам да използвам повода, за да се обърна към иранския народ, да кажа, че мисля за него, за страната, в която съм израснал и в която научих какво е история", допълни Фархади.

За най-добър режисьор на Берлиналето беше определен германецът Улрих Кьолер за филма му "Сънна болест". Лентата разказва за западно семейство, посветило се на хуманитарна работа в Африка.

Специалната награда на журито Сребърна мечка получи унгарският филм "Торинският кон" на режисьора Бела Тар. Филмът е черно-бял и разказва историята на фермер и неговата дъщеря в тяхната изолирана къща.

Наградата за най-добър сценарий спечели тандемът Джошуа Марстън и Андамион Муратай за "Опрощението на кръвта" за кървавите вражди в някои части на Албания.

Председател на журито на Берлиналето тази година беше Изабела Роселини.

В журито трябваше да бъде иранският режисьор Джафар Панахи. Той обаче беше осъден през декември в родината си на 6 години затвор заради дейност, подкопаваща устоите на иранската държава. Освен 6 години затвор, през декември Панахи получи и 20-годишна забрана да напуска родината си и да работи в областта на киното. Това решение предизвика бурната реакция на международната общност. На откриването на фестивала преди 10 дни на сцената беше оставен пазен стол, на който трябваше да седне Панахи



flash