"Животът в един ден" смая Берлинале

В един и същи ден през изминалата година обикновени хора от 192 страни по целия свят записаха кратки клипове на свободна тематика и ги качиха в сайта за видео споделяне YouTube. В резултат на това беше създаден филмът "Животът в един ден", който пожъна неочаквано голям успех на Берлинския международен кинофестивал.

Носителят на Оскар Кевин Макдоналд заедно с режисьора Ридли Скот и неговия брат Тони помолиха населението на Земята да даде отговор на три прости въпроса- "разкажете ни историята си", "кажете ни от какво се страхувате" и "какво имате в джобовете си". "Нашият екип беше готов за приблизително 12-15 000 клипа, чиято обща дължина да покрива не повече от 1000 часа. В края на юли обаче имахме 81 000 клипа с 4500 часа дължина", сподели пред репортери Кевин Макдоналд. Много от заснетите събития, случили се на този ден- 24 юли, са били от огромно значение за животите на хората, които ни ги изпратиха.

Младеж от Ню Йорк, например, беше признал на баба си, че е гей, а друг мъж от другия край на планетата засне рождението на неговото дете. Въпреки, че някои клипове бяха не толкова запомнящи се, това със сигурност не значи, че те не са трогателни. Един от афганистанските граждани, който ни бе изпратил видео, сподели, че се страхува, че няма да преживее нощта. Друг мъж пък плака, тъй като на този ден лекарите открили, че жена му е болна от рак, но въпреки това заяви, че вече не се страхува от нищо, защото му се е случило възможно най-лошото нещо. "Вече съм безстрашен", категоричен бе той.

Някои клипове пък на пръв поглед се струваха доста банални, тъй като хората заснемат всякакви неща. Важното обаче е едно - в 05.00 часа сутринта нейде на Земята някой мие зъбите си, друг се бръсне, трети се къпе, четвърти път закусват, а някои тръгват за работа. "Това може да се струва банално за нашата култура, но то със сигурност не е такова за тези, които живеят в Дакар. Същото важи и за хората в Шанхай, които може би правят банални неща за тези, които живеят в Колорадо", посочи Макдоналд. Именно върху това акцентира и филмът "Животът в един ден", който бе прожектиран на Берлинския международен кинофестивал.

Интересното обаче е, че събитието на деня по стечение на обстоятелствата се случило на едва 600 км. от германската столица. Тогава, по време на музикалния фестивал в Дуисбург, намиращ се в западна Германия, бяха отнети животите на 21 души, което също бе заснето на видеоклип. Според кинодейците, работили по проекта, продукцията, която отнела седем месеца, за да бъде завършена, е продукт единствено на времето. "Филмът е нещо, което нямаше как да се получи преди появата на Интернет и най-вече на YouTube", отбелязаха кинодейците. "Идеята да помолиш хиляди хора, десетки хиляди и дори стотици хиляди хора да работят по един и същи проект и да комуникират помежду си, принадлежи на епохата, в която живеем днес. "Животът в един ден" нямаше как да бъде осъществен преди 100, 20 или дори шест години. Най-невероятното нещо в цялата картинка бе фактът, че мнозинството от участниците в проекта бяха настроени позитивно въпреки всичките им несполуки. Техните кадри пък бяха много щедри, универсални, изпълнени с топлина и докосващи сърцата ни. За нас работата по този проект беше огромно удоволствие", завършиха Кевин Макдоналд и Ридли Скот.



flash