Речта на краля фаворит за БАФТА

Филмът "Речта на краля", в която актьора Колин Фърт пресъздава образа на заекващия крал Джордж VI, е фаворитът на букмейкърите за най-добър филм на наградите БАФТА, съобщи Ройтерс.

 
Според представител на букмейкърската къща "Уилям Хил" Фърт е с най-високи залози за наградата за най-добър актьор, а  Том Хупър - за най-добър режисьор.  Лентата "Речта на краля" е общо с 14 номинации за отличията на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.   Сред тях освен за  най-добър филм, режисьор  и актьор са за най-добър актьор в поддържаща роля  /Джефри Ръш/ и актриса в поддържаща роля /Хелена Бонам Картър/.
 
С 12 номинации е трилърът на Дарън Аронофски "Черният лебед", следван от "Генезис" с девет, "127 часа" и  "Непреклонните" с по осем и "Социалната мрежа" с шест. 
 
В категорията за най-добър филм освен "Речта на краля" са номинирани "Черният лебед", "Генезис", "Социалната мрежа" и 
"Непреклонните".  Наградата за най-добър британски филм ще си оспорват "Речта на краля", "127 часа", "Още една година", "Четири лъва" и "Произведено в Дагънам".
    
С номинации за най-добър режисьор са Дейвид Финчър за "Социалната мрежа", Том Хупър за "Речта на краля", Дани Бойл за 
"127 часа", Дарън Аронофски за "Черният лебед" и Кристофър Нолан за "Генезис".
 
Колин Фърт с изпълнението си в "Речта на краля" ще си оспорва приза за най-добър актьор с Хавиер Бардем в "Biutiful", 
Джеф Бриджес в "Непреклонните", Джеси Айзенбърг в "Социалната мрежа" и Джеймс Франко в "127  часа".Надпреварата за отличието за най-добра актриса ще бъде между Анет Бенинг в "Децата са добре", Джулиан Мур в "Децата са добре", Натали Портман в "Черният лебед", Наоми Рапас в "Момичето с татуирания дракон" и Хейли Стайнфелд в  "Непреклонните".
  
 В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Крисчън Бейл за "Боецът", Андрю Гарфийлд за "Социалната мрежа", Пийт Посълтуейт за "Градът", Марк Ръфало за "Децата са добре" и Джефри Ръш за "Речта на краля".
    
С номинации за най-добра актриса в поддържаща роля са Ейми Адамс за "Боецът", Хелена Бонам Картър за "Речта на краля", 
Барбара Хърши за "Черният лебед", Лесли Манвил за "Още една година" и Миранда Ричардсън за "Произведено в Дагънам". 
 
В категорията за оригинален сценарий са номинирани филмите "Черният лебед", "Боецът", "Генезис", "Децата са добре" и "Речта на краля", а за адаптиран - "127 часа", "Момичето с татуирания дракон", "Социалната мрежа", "Играта на играчките 3" и  "Непреклонните".
  
 С номинации за най-добър чуждоезичен филм са "Biutiful", "Момичето с татуирания дракон", "Аз съм любов", "За боговете и  хората" и "Тайната на очите".
    
Призът за най-добра анимация ще си оспорват "Аз, проклетникът", "Как да си дресираш дракон".
   
 За отличието "Изгряваща звезда", което се определя чрез гласуване от публиката, са номинирани Джема Артъртън, Андрю  Гарфийлд, Том Харди, Арън Джонсън и Ема Стоун.
  
Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех  на церемонията за най-престижните отличия в света на киното. 
  
Церемонията по връчването на наградите БАФТА ще се състои тази вечер в Кралската опера в Лондон.


flash