Днес е премиерата на "Стъпки в пясъка"

Филмът "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов с Иван Бърнев в главната роля ще има официална премиера тази вечер от 20.00 ч. в "Синема сити". Продукцията излиза по екраните в петък, съобщиха разпространителите от "Про филмс".

На световната си премиера - в състезателната програма на Московския кинофестивал, филмът разплакал публиката, свидетелства продуцентът Асен Владимиров от "Про филм". После спечели специалната награда на журито на фестивала "Любовта е лудост" /поделена с руския филм "Рябинов валс"/ и наградата на публиката на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза".

В продукцията, вдъхновена от действителна история, главните герои Слави /Иван Бърнев/ и Нели /Яна Титова/ се обичат от деца. Тя му дава клетва, че ще се омъжи за него още на 6 години - това е условието Слави да се върне обратно на българска територия, след като за първи път "минава нелегално" границата - с бившата Югославия при Видин, за да вземе топката, с която двамата си играят. В гимназията Килера /Деян Донков/ ухажва момичетата, като яде по пет сандвича наведнъж, а после - в Театралната академия - с поезия и разговори за класиците. В София е и Нели - следва медицина. "И тя сама, и аз сам - виждахме се от време на време и просто се случи" - обяснява Килера връзката си с Нели пред Слави, който три години кандидатства, но не го приемат, защото е "неблагонадежден" - дядо му три пъти се опитвал да минава границата нелегално, баща му имал някакви търкания с властта. . . Слави е вбесен и тръгва по пътя на дядо си. "Аз съм като него - като ми е криво, бягам. Като сиамски близнаци сме" - в различни варианти тази фраза често звучи във филма. Дядото присъства в живота на Слави с примера и съветите си, дава му опора, сили да съществува - така сякаш продължава и неговия живот. . .

През житейски мъдрости, философски притчи, комични и драматични ситуации, епизоди с мистична и митологична атмосфера /като срещата с възрастния индианец в щата Юта, който "чете в сърцето" на Слави/ филмът проследява ретроспективно перипетиите, през които преминава героят - казармата, преплуването на Дунав до Австрия след екскурзия в Словакия, емигрантския лагер, годините в САЩ, където от клошар "се издига" до собственик на голям камион. Има си всичко за бита, но се чувства болезнено самотен и няколко години след падането на Берлинската стена се връща в България - при корените, близките и любовта. . .

От библейска притча идва и заглавието на филма. Докато се разхожда из пустинята, Слави си припомня историята за човек, който попитал Господ защо го е оставял сам в най-трудните му моменти и му посочил самотните си стъпки в пясъка. А Господ отговорил: "Това са моите стъпки. Аз те носех на ръце, когато ти беше най-тежко."

Сред актьорите са и Васил Михайлов - бащата на Слави, Пламена Гетова - майка му, Асен Блатечки - приятел от казармата, дребен мошеник, арестуван точно когато мисли, че е станал "баровец", Карла Рахал - съученичка, която "живее само за да са добре приятелите й", Велко Кънев - митничар, Башар Рахал, Лабина Митевска /Македония/, синът на актьора Иван Радоев - Калоян Радоев, Франклин О. Смит и Кийт Литсю /САЩ/.



flash