Спим най-добре във вторник вечерта, вижте защо

Хората имат най-здрав сън във вторник през нощта, установиха учени. Причина за това се оказал отшумяващият ефект на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни, пише manager.bg.
 
Сънят през нощта във вторник не е най-дългият, но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5000 души. Те са проследявани многократно през три последователни дни в продължение на десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят.
 
Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда - с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се с понижаване на кръвното налягане, нивото на хормоните на стреса, както и с промяна в начина, по който тупти сърцето. При стрес сърдечният пулс е на редовни интервали. В спокойно състояние сърцето редува бърз и бавен ритъм.
 
Само 48% от съня в събота през нощта и 48,7% в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1% във вторник. В понеделник хората също си почиват добре - 54,6% от съня ободрява.
 
"Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите", твърди Саймън Шепърд, представител на медицинската форма, поръчала изследването. "Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре", допълва експертът.
 
Данните показват, че жените спят по-дълго - средно 8 часа и 34 минути на нощ, а мъжете спят с 11 минути по-малко от жените, но за сметка на това по-дълбоко. Възстановяващ ефект обаче има само 49% от съня на дамите, срещу 54,5% при господата.
 
Когато жените са стресирани, това се отразява на съня им. Те обикновено се напрягат повече, защото трябва да съчетават работа и майчинство. Месечният хормонален цикъл също се отразява на съня.

Свързани новини

Най-полезните и вредни храни преди сън

13.05.2018

Иде Wings for Life World Run

03.05.2018

Aко ви ухапе кърлеж

03.05.2018

18 трика срещу пролетната умора

29.03.2018

Топ 10 на пролетните суперхрани

28.03.2018

Коментари


flash