Ед Шийрън отново спечели дело за плагиатство

Британската поп звезда Ед Шийрън беше оправдан и по второто дело за плагиатство срещу него. 
 
Хитмейкърът изрази радост и облекчение, след като съдебното жури в съда в Манхатън постанови, че той не е копирал от "Let’s Get It On" на Марвин Гей, създавайки мегахита си "Thinking Out Loud" от 2014. Шийрън определи решението като победа за творческа свобода. 
 
Английският музикант прегърна екипа си в съда в Манхатън в четвъртък, след като съдебните заседатели решиха, че той  "независимо" е създал песента, спечелила награда "Грами" през 2014. 
 
Делото беше заведено от наследниците на съавтора на Марвин Гей - Ед Таунсенд, който заведе делото срещу Шийрън за нарушаване на авторски права през 2017, твърдейки, че "Thinking Out Loud" копира "сърцето" на песента на Гей, включително нейната мелодия, хармония и ритъм. Наследниците поискаха дял от печалбите от хита на Шийрън.
 
 
Певецът каза пред репортерите, че е било "опустошително да бъде обвинен в кражба на чужда песен" и той е много щастлив от решението на съда. "Ако журито беше решило този въпрос по друг начин, щяхме да се сбогуваме с творческата свобода на авторите на песни", каза Шийрън. Същевременно днес музикантът пусна новия си албум - делукс версията на "-".
 
По делото 32-годишният Шийрън дори свири и пя пред съда, за да докаже, че въпросната прогресия на акордите 1-3-4-5 е обикновен "градивен елемент" в поп музиката и не може да се притежава.
 
Тези акорди "са азбуката, нашият инструментариум“, каза Шийрън в четвъртък."Никой не ги притежава или начина, по който се свирят, по същия начин, както никой не притежава синия цвят."
 
Това беше вторият процес на Шийрън за авторски права за една година. През април 2022 той спечели дело в Лондон за песента си от 2017 "Shape Of You". Още тогава той каза, че съдебните спорове за авторски права отиват твърде далеч.  

Свързани новини

Бельото на Ед Шийран на търг

30.11.2023

Важно!

25.10.2023

Ед Шийрън идва у нас!

20.10.2023

Певецът с уникално постижение

12.10.2023

Англичанинът може да бъде и лошо момче

05.10.2023


flash