Ед Шийрън спечели делото за авторските права над "Shape of You"

Ед Шийрън спечели водената във Великобритания съдебна битка за авторските права над хита "Shape of You".
 
Британският изпълнител и съавторите му - Джон Макдейд от Snow Patrol и продуцентът Стивън Маккъчън, отхвърлиха обвиненията, че песента от 2017 копира част от парчето "Oh Why" от 2015 на Сами Чокри, който се изявява под името Сами Суич. Шийрън и съавторите му казаха, че не помнят да са чували "Oh Why" преди съдебното дело, припомня life.dir.bg.
 
Ед Шийрън отговори на обвиненията за "Shape of You"
 
В решението си съдия Антъни Закароли от Висшия съд в Лондон заключи, че 31-годишнaта музикална звезда "нито умишлено, нито подсъзнателно" е копирал фраза от "Oh Why?", когато е писал своя хит.
 
"Тази култура, в която сякаш се утвърждава мнението, че е по-евтино да постигнете извънсъдебно споразумение и да платите, дори делото срещу вас да няма никакво основание, е много ощетяваща за музикалната индустрия.", каза той във видео, записано веднага след победата. "В Spotify ежедневно се публикуват 60 хиляди песни, 23 милиона на година. Съвпаденията са неминуеми, все пак всички разполагаме с едни и същи 12 ноти. Но аз не съм някаква корпорация, някаква фирма. Аз съм човек, съпруг, баща, син. И се надявам тази победа да обезкуражи бъдещите безпочвени съдебни претенции."
 
 
"Shape of You'" стана най-продаваната песен във Великобритания и в света през 2017. Хитовото парче е слушано 3 милиарда пъти в Spotify и има близо 6 милиарда гледания в YouTube.

Свързани новини

Бельото на Ед Шийран на търг

30.11.2023

Важно!

25.10.2023

Ед Шийрън идва у нас!

20.10.2023

Певецът с уникално постижение

12.10.2023

Англичанинът може да бъде и лошо момче

05.10.2023


flash