Ед Шийрън пак на съд по дело за плагиатство

Продължават делата срещу британската звезда Ед Шийрън за оригиналността на неговите хитове.
 
Сега предстои избор на съдебни заседатели по делото, което трябва да установи дали британската поп звезда Ед Шийрън е плагиатствал песента "Let's Get It On" на американската музикална легенда Марвин Гей в хита си от 2014 "Thinking Out Loud". Те твърдят, че има "поразителни прилики и явни общи елементи" между класиката на Гей и "Thinking Out Loud" на Шийрън.

Екипът на британеца оспорва твърденията, като заяви, че "има десетки, ако не и стотици песни, които предхождат и следват" песента на Гей, "използващи същия или подобен ход на акордите"."Тези примери нямат отношение към нито един въпрос по делото и биха подвели и объркали журито", казват адвокатите. 
 
При излизането си "Thinking Out Loud" на Шийрън се изстреля на върха на американската класация Billboard Hot 100 и през 2016 му спечели награда Грами за "Песен на годината".
 
Първоначално делото беше заведено през 2017, но чак сега стига до същинската си фаза. Очаква се изслушването да продължи една седмица, а битката се провежда във федералната съдебна зала в Манхатън. Очаква се и двете мелодии да бъдат пускани пред журито многократно.
 
Ед Шийрън ще получи близо милион лири обезщетение по делото за "Shape Of You"
 
Това не е първият случай, в който Шийрън се изправя пред съда. През април миналата година поп звездата даде показания в лондонски съд по дело за песента му "Shape of You". Артистът спечели делото, а по време на съдебния процес каза, че все по-честите дела срещу творците отиват твърде далеч и потенциално задушават творчеството.

Свързани новини

Бельото на Ед Шийран на търг

30.11.2023

Важно!

25.10.2023

Ед Шийрън идва у нас!

20.10.2023

Певецът с уникално постижение

12.10.2023

Англичанинът може да бъде и лошо момче

05.10.2023


flash