От пролетта ползваме Messenger и без Facebook

Потребителите в Европейския съюз ще получат повече контрол върху данните си в платформите на Meta – Instagram, Facebook и Messenger, информира TechNews.bg. Промяната се налага от новия закон за цифровите пазари, който влиза в сила в Европа през март.
 
В отговор на изискванията на новите европейски регулации за засилване на защитата на данните на потребителите, потребителите ще могат да разделят своите профили в Instagram, Facebook и други Meta услуги. Освен това, потребителите ще могат да използват Messenger като самостоятелна услуга, която не е свързана с Facebook акаунт. 
 
Това важи и за онези, които преди са свързали своите акаунти във Facebook и Instagram – сега те ще могат да прекратят връзката между тях. Досега свързването на акаунтите беше използвано за насочване на реклами, препоръки за персонализирано съдържание и съобщения.
 
Промените ще засегнат и услуги като Facebook Marketplace и Facebook Gaming, които също ще може да се ползват без да споделят информация с акаунта си, но Meta предупреждава, че това може да доведе до намалена функционалност на услугите.
 
Новината от Meta следва подобно съобщение от Google, който по-рано този месец обяви, че ще позволи на потребителите да спират споделянето на данни между услугата за търсене, YouTube, Google Maps и Chrome. И в двата случая тези промени са резултат от DMA, който влиза в сила на 6 март.
 

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Facebook и Instagram стават платени

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Ако не щеш реклами, плащаш

03.10.2023


flash