Facebook подготвя свой собствен смартфон

След години на размисъл как да се включат по-активно в бизнеса с мобилни телефони, Facebook са решили да се съюзят с тайванския производител HTC за разработването на смартфон, който да интегрира социалната мрежа в своя хардуер и софтуер.

Телефонът е с кодово название Buffy, съобщава сайтът AllThingsD. Той е кръстен на убийцата на вампири от едноименния телевизионен сериал. Това е очевиден намек, че Facebook иска да убие вампирите Apple и Google, които смучат кръвта на социалната мрежа, като пречат на нейните приложения да използват системата за разплащания Facebook Credits, коментира сайтът TechCrunch.

Смартфонът ще работи с модифицирана версия на операционната система Android. Той също така ще поддържа HTML5 като платформа за приложения. Според източниците на AllThingsD, компанията на Марк Зукърбърг се е спряла на HTC сравнително скоро, което означава, че същинските телефони ще се появят най-рано след година.

Facebook са си партнирали с производители на мобилни устройства и преди, но досегашните им предложения в тази сфера се продаваха зле и не помогнаха на компанията да намали влиянието на Google и Apple в мобилния бизнес. При Buffy обаче нивото на интеграция ще е доста по-високо, като новият телефон може дори да не включва разработени от Google приложения като Gmail, Maps и дори самия Android Market.

Facebook има 350 млн. активни мобилни абонати и връзки с 475 телекомуникационни оператора по света. Въпреки че социалната мрежа е едно от най-популярните приложения за всички умни телефони, досега тя играе само поддържаща роля.

дневник.бг


Свързани новини

Threads - ново приложение от Meta

04.07.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Социалната мрежа не казва нищо за бъга

24.08.2022

Зукърбърг забогатя на гърба на Tik Tok

07.08.2020

Facebook vs. Цигарите

05.01.2017


flash