- 11:00
- Fresh! Top 30
- 13:00
- Хитовете днес
- 01:00
- Хитовете днес
- 20:00
- Fresh! Top 30
- 22:00
- Хитовете днес
Ще станат ли насекомите новото месо?
Близо 200 холандски студенти участваха в проучването за замяната на животинското месо с по-здравословен и екологичен източник на протеин.
Учените очакват това да се окажат насекомите. "Ще дойде ден, когато един Биг Мак струва 120 евро, а Бъг Мак (Макбуболечка) - 12 евро; когато повече хора ще ядат насекоми, отколкото каквото и да е друго месо", заяви главният изследовател Арнолд Ван Хюис пред невярващата аудитория в университета Вагенинген. "Най-добрият начин да се започне е да опитате веднъж", подчертава ентомологът. Приготвените от готвачите тайландски мариновани скакалци, пай с плънка от ядивни червеи и други деликатеси се оказват доста привлекателни за студентите, за радост на готвача и организаторите. Проблемът да се накарат хората от Запад да ядат насекоми е в съзнанието, подчертава ръководителят на катедрата по ентомология Марсел Дике. И останалите западняци няма да имат избор, смята Дике. Световната организация по прехраната и земеделието на ООН предсказва, че през 2050 на планетата ще живеят над 9 милиарда души, а земеделските земи вече не достигат. "Трябва да ядем по-малко месо или да намерим алтернатива", подчертава Дике. Насекомите имат високо съдържание на протеин, ниски мазнини и са по-ефективни от бозайниците – 10 кг храна спомагат за създаването на 6 до 8 кг месо от насекоми, вместо само 1 кг говеждо, показва изследването. Насекомите произвеждат и по-малко парникови газове, а храненето с тях не може да предаде болести на хората. "Въпросът всъщност трябва да бъде "Защо не ядем насекоми?", казва Дике. Той посочва, че хората вече изяждат средно 500 г насекоми годишно – в хляба, конфитюрите и други обработени храни. Около 500 вида насекоми се ядат в Мексико, 250 в Африка, 180 – в Китай и други части на Азия. Те често са смятани за деликатес. Над 1200 вида насекоми са ядливи, включително стършели, комари и термити. Трима фермери в Холандия отглеждат различни видове насекоми за нарастващата група любители на екзотичните ястия. По-голямата част от тях се използват за добавки към животинската храна, но от 2008 г насам търсенето се е утроило. Водят се изследвания и по извличането на протеините от насекомите, за да не виждат хората "първоизточника" им.
Наскоро учени обявиха, че спасението на планетата се криело именно в замяната на пържола с червеи.
БГНЕС