Търси в сайта...

Заменете пържолите с червеи - спасете планетата!

Всичко, което хората трябва да направят, за да спасят тропическите гори, да подобрят храненето и здравето си, да намалят парниковите газове и разходите си, е да заменят пържолите с насекоми и червеи, твърди холандски учен, цитиран от Ройтерс.

Пирог с червеи, пролетни рулца със скакалци и други домашно приготвени блюда с пълзящи и подскачащи създания са отговорът на въпроса как да се справим с глобалната хранителна криза, с недостига на земя и водни ресурси и с променящите климата въглеродни емисии, обяснява Арнолд ван Хойс, професор от университета на Вагенинген. Ученият допълва, че насекомите съдържат много повече протеини, отколкото месото на едрия рогат добитък, отглеждането им е по-евтино и не е свързано с отделянето на големи количества въглерод. Ван Хойс дори планира да издаде готварска книга с рецепти за ястия с насекоми и червеи.

"Децата нямат проблеми с яденето на буболечки, но възрастните с развити вкусови навици само опит може да ги накара да променят мисленето си. Въпросът е психологически", казва Арнолд ван Хойс.

Ученият организира лекции, дегустации и курсове съвместно с професионален готвач, който показва как се приготвят различни ястия с насекоми, скакалци и червеи, отгледани специално за човешка консумация в холандска ферма. Сред предлаганите блюда са пирог и бонбони с червеи.

"Не смятам, че е необходимо да се прикрива наличието на насекоми в храната. Аз я приготвям така, че да се вижда какво има в нея. Ако водещите готвачи по света започнат да правят същото, мнозина ще последват примера им", казва кулинарят Хенк ван Гурп.

Скакалците са смятани за вкусна храна в азиатски страни като Виетнам и Тайланд. Арнолд ван Хойс мисли, че европейците трябва да ги приемат като алтернативен източник на протеини, тъй като съдържат 90 процента белтъци. За сравнение - съдържанието на протеини в говеждото месо е между 40 и 70 процента. Освен това около 18 процента от емисиите на парникови газове са в резултат на отглеждането на едър рогат добитък.

"Буболечките и червеите са много добра храна с висока хранителна стойност и са особено полезни за възрастните хора", казва Марго Калис, която има ферма за отглеждане на насекоми за животни, но ги предлага и за човешка консумация.

"Вкусът им не е толкова ужасен, трудно е да се сравни с друга храна. Те са хрупкави, по-скоро като корнфлейкс. Иска се много кураж, за да ядеш насекоми, които обикновено смачкваш, когато видиш. Опитах, но не знам дали ще мога да ям подобни неща отново. Идеята е отблъскваща", казва местен 24-годишен специалист по информационни технологии, който е присъствал на лекции и дегустации, организирани от Арнолд ван Хойс.

actualno.com


Коментари


flash