Търси в сайта...

Осъдиха Робърт Де Ниро: ще трябва да плати обезщетение на бившата си асистентка

Съдът в САЩ в крайна сметка се произнесе в полза на бившата асистентка на Робърт Де Ниро Греъм Чейс Робинсън. След близо петчасово обсъждане в четвъртък, федералния съд на Ню Йорк реши - Продуцентската компания на актьора Canal Productions трябва да заплати на Робинсън обезщетение в размер на 1.2 млн долара.

Според съдебните заседатели Де Ниро "не носи лична отговорност за случилото се", но продуцентската му компания е осъдена заради "дискриминация по полов признак". Първоначално асистентката поиска 12 млн. долара, но съдът отхвърли този иск.

Съдебната битка на носителя на "Оскар" с бившата му сътрудничка започна през август 2019 г., след като 41-годишната Робинсън напусна позицията си в продуцентската му компания Canal Productions като вицепрезидент по продукцията и финансите, а компанията заведе дело срещу нея за 6 милиона долара. Те твърдяха, че тя прекомерно е гледала предавания, докато е работила, плащала е лични ястия и хранителни стоки с кредитната карта на компанията, одобрявала фалшиви командировки и е използвала неправомерно ''фонда на работодателя си за лична изгода''.

Греъм отвърна на удара, като заведе дело срещу Де Ниро и Canal Productions за 12 млн. долара за предполагаем сексуален тормоз и сексизъм на работното място. По думите й те са нарушили Закона за правата на човека в Ню Йорк, тъй като актьорът е отправял сексистки коментари към нея, възлагал й е ''стереотипно женски работни задължения, които са несъвместими с длъжността й'' и й ''е плащал по-малко от друг служител - Дан Харви'', само защото той е от мъжки пол. В съдебния си иск асистентката твърди също, че Де Ниро се е отнасял с нея като с ''офисна съпруга'' и я е карал да изпълнява унизителни и неприятни задачи, включително да пере чаршафите му. 

Робърт Де Ниро прекара три дни на двуседмичното съдебно заседание, включително два на свидетелската скамейка. По време на свидетелските си показания актьорът отхвърли обвиненията в дискриминация на основата на пола и ги нарече "смешни" и заяви, че не се е държал лошо със своята асистентка. Той призна, че когато тя не го е събудила навреме за важна среща, "я е наругал". Де Ниро допълни, че вероятно я е наричал "дребнава", "заядлива" и "ш***** разглезено дете". Но отрича да е крещял на бившата си асистентка, като добави: "Повишавал съм тон, но аз никога не крещя. Това е едно от нещата, които не правя".

Актьорът не беше в съдебната зала, когато присъдата беше прочетена в четвъртък следобед. 


Свързани новини

На съд заради предполагаемо плагиатство

03.11.2023

Робърт де Ниро в разгара на съдебно дело

02.11.2023


flash