Търси в сайта...

Сбогом, Чандлър Бинг: почина актьорът от сериала "Приятели" Матю Пери

Актьорът Матю Пери, който изигра Чандлър Бинг в хитовия американски сериал "Приятели", е бил намерен мъртъв в дома си на 54-годишна възраст, съобщава БТА. Актьорът е бил намерен мъртъв в джакузито в дома си в Лос Анджелис.На мястото не са открити следи от насилие.
 
Матю Пери беше звездата на епохалната телевизионна комедия "Приятели", но зад кулисите животът му бе непрестанна борба с пристрастяването към наркотици и алкохол.
Пери беше една от най-известните и най-добре платените телевизионни звезди през десетилетието след 1994, когато се излъчи първият епизод на "Приятели", проследяващ живота на група от шестима приятели на двайсетина години, живеещи в Ню Йорк.
 
15 малко известни факта за сериала "Приятели"
 
Пери владееше до съвършенство комичния момент и никога не пропускаше да вложи чувството си за хумор в ролята на Чандлър Бинг, която му донесе номинация за "Еми" през 2002 г. и помогна за създаването на едно от най-популярните телевизионни предавания на всички времена.
 
Въпреки това той тайно вадеше битка със злоупотребата с наркотици и алкохол в продължение на десетилетия.
 
Роденият в Масачузетс Пери е израснал в Канада, където е учил заедно с Джъстин Трюдо, който сега е министър-председател на страната. След като се премества в Лос Анджелис, Пери се снима в ролята на Чаз Ръсел в Boys Will Be Boys, а също така има роли в сериали, сред които ситкома Growing Pains, преди да стане световна суперзвезда като Чандлър.
 
Събра ли новият епизод на "Приятели" Дженифър Анистън и Дейвид Шуимър наистина?
 
"Той беше единственият човек, който можеше да го изиграе", казва създателката на "Приятели" Марта Кауфман в специалния филм за събирането на екипа през 2021. Пери беше естествено подходящ за ролята на Чандлър, обичан заради саркастичните си кратки реплики, а много от маниерите му се пренесоха в поведението на самия актьор.В мемоарите си той казва: "Сякаш някой ме беше следил цяла година, крадеше вицовете ми, копираше маниерите ми, копираше моя уморен, но остроумен поглед към живота. Особено се открояваше един герой: не си мислех, че мога да "изиграя" Чандлър. Аз "бях" Чандлър."
 
Когато обаче за първи път участва в "Приятели" на 24-годишна възраст, започва да излиза наяве зависимостта му от алкохола. До края на 10-ата серия на хитовото шоу той "затъва в много проблеми", разкрива Пери години по-късно. В интервю от 2016 той заяви, че не си спомня как е снимал три сезона на сериала, защото по това време е бил "малко извън себе си". В един момент по време на участието си в "Приятели" Пери казва, че е приемал по 55 болкоуспокояващи викодин на ден и е отслабнал до около 65 килограма.
 
Заедно с колегите си Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Лиза Кудроу и Дейвид Шуимер, Пери се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд, като според сведенията в разгара на славата на сериала е печелил по 1 милион долара на епизод. Той се присъедини към бившите си колеги за дългоочакваното специално събиране на "Приятели" през май 2021.
Въпреки че години наред криеше пристрастяването си от обществеността, Пери описа подробно борбата си в мемоарите си от 2022 Friends, Lovers And The Big Terrible Thing ("Приятели, любовници и голямото ужасно нещо"). В началото на книгата той пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар че може би ме познавате под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв". След 15 престоя в рехабилитационна клиника и терапевтични сесии, през юни 2022 Пери се определя като "достатъчно здрав" и заявява, че е мотивиран да помага на други хора, които се борят с пристрастяването.
 
Сценаристка на "Приятели": Актьорите не бяха доволни, че са "вързани" за сериала
 
Една от основните му сюжетни линии в "Приятели" е първоначално тайният романс между героя му и Моника Гелър (Кокс), който прераства в брак и двойката осиновява близнаци. Самият акртьор излизаше със звезди като Джулия Робъртс, Селма Блеър, Лизи Каплан и покойната Джейми Тарсес, но така и никога не сключи брак и няма деца.
 
Пери се снима и в няколко филма, сред които "Отново на 17" със Зак Ефрон, "Бързата работа" със Салма Хайек и Getting In ("Да влезеш") с комика Дейв Шапел. Участва в "Девет ярда" и "Хлапакът" с Брус Уилис - който беше гост-звезда в шестата серия на "Приятели".
 
6 урока за кариерата от "Приятели"
 
Пери е носител на "Златен глобус" за най-добър актьор за ролята си в минисериала "Триумфът" (The Ron Clark Story) и има общо 5 номинации за награда "Еми".

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

"Хари Потър" се завръща като сериал

27.02.2024

Селена Гомес отново става магьосница

26.01.2024

Обвиниха Бионсе в кражба

19.12.2023


flash