DiVino.Taste 2019 отново събира българското вино

Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои България на световната винена карта? Какъв е потенциалът на страната ни като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство у нас? Това са само някои от въпросите, които често си задаваме. Отговорите може да потърсим по време на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste. Деветото издание на изложението-дегустация се провежда от 22 до 24 ноември, в Интер Експо Център и ще събере 85 български винопроизводители. През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да дегустират сред над 550 качествени и разнообразни вина! 
 
За изминалите 9 години DiVino.Taste се наложи като мястото за среща на цялата винена общност в страната ни и професионалисти, ценителите и широката публика ще могат да разговарят със самите създатели на вината, докато ги дегустират. 
 
Както всяка година досега отново има новости в програмата и формата на събитието. За пръв път 9-то издание на DiVino.Taste ще заеме две големи зали - 5 и 6, на Интер Експо Център София. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Това е мястото, където въоръжени с подходяща чаша ще имаме възможност да се ориентираме в огромното предлагане на нашия пазар. А производството на вино у нас е сред секторите, които вече повече от 15 години се развиват плавно и във възходяща посока. Със сигурност ще открием вина, които не сме опитвали и производители, за които не сме чували. По традиция много винари избират именно DiVino.Taste за да представят новите си реколти и брандове.
 
Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и почивка, но не само. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе специалитети и вода, специално подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика и още и още.... Вината, които са ви впечатлили по време на дегустациите ще може да намерите в официалния магазин на събитието, изграден от Casavino. 
 
Майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще се проведат в зала Мусала на на Интер Експо Център. Ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни типове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове ще бъдат едни от най-утвърдените световни и български винени експерти.
 
Майсторски класове – акценти
 
В майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове са сред най-утвърдените световни и български винени експерти.
 
За DiVino.Taste 2019 у нас пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще ни поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.
 
9-ото издание на DiVino.Taste отделя внимание на и легендарните подсилени вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища. Уникален шанс да дегустираме незабравими вина и да разширим познанията си за Херес, Порто и Мадейра ни дава майсторският клас с водещ Благой Кузмански. Той е един от 20-те посланици на шери в света, дипломирани през 2018 в град Херес след крайно стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където се провежда считаният за най-труден изпит в света на виното. 
 
От десетилетия насам произходът на виното е това, което отличава вината на традиционни производители като Франция, Италия и Испания. В България понятието тероар започна да добива смисъл сравнително късно. Въпреки това все повече стават нашите вина, които разказват историята на мястото, от което идват. Програмата на DiVino.Taste тази година предлага майсторски клас за северните тероари на България. Един от водещите български сомелиери, Марин Атанасов, ще покаже с дегустация на 8 вина колко важен е произходът. Той е сред хората, които вярват в българското вино, търсят и проповядват нашата винена идентичност – онова, което ни прави различни и разпознаваеми.
 
Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист, Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.
 
Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света от три емблематични провинции на Андалусия – Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин.
 
Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия. Без съмнение грюнер велтлинер е най-представителното лице на австрийското вино, но в действителност малката алпийска страна представлява истинска съкровищница за местни сортове. Като възпитаник на Австрийската винена академия Яна Петкова обещава заразително интересен майсторски клас, в който ще представи почти изчезващи сортове като цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. Макар и с трудни за произнасяне имена, от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.
 
DiVino.Taste ще доведе в София и прочутите вина от Гави, в италианския Пиемонт. Световната слава на вината от този район на десния бряга на река Леме се дължат на усилията на фамилия Солдати от имението La Scolca, които започват да правят вина в Гави преди 100 години. Тяхна е до голяма степен заслугата за създаванее на наименованията за произход DOC и DOCG Gavi. За да представи типичния за този район на Италия сорт кортезе, за DiVino.Taste пристига Анджело Габало.
 
Fine Wine Corner посветен на българските местни сортове
 
Тазгодишното издание на DiVino.Taste отново предлага и едно специално дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени 25 подбрани български вина от най-висок клас – всички те от местни сортове: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет... Това са редки вина, някои са от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на местните ни сортове и по най-добър начин отразяват философията на създателите си. 
 
Вината във Fine Wine Corner ще се дегустират срещу допълнително закупени талони. С условията за участие във Форума на българското вино DiVino.Taste 2019 и майсторските класове може да се запознаете на vintageclub.bg.
 
Официални правила за участие и срок на промоцията: 14-20.11.2019
 
Списък на спечелилите:
14.11 Stanislav Rusinov 
15.11 Diyana Stefanova
18.11 Genka Chardakova
19.11 Svetlin Velkov
20.11 Борислав Горанов

Свързани новини

Доверете се на Лукс Клининг Тийм!

14.04.2021

"ТНП КОНСУЛТ 1" ЕООД: вашият партньор

13.03.2021

Слушай любимата музика с Huawei FreeBuds

12.03.2021

Всяка история е важна

09.03.2021

Dormeo празнува Деня на съня

06.03.2021


flash