Градят музикален бункер за края на света

Норвежка компания създава музикален бункер, който да издържи дори в случай на края нс света. В него ще има трезор, който ще съхранява най-важните музикални творби в историята ни, а самият бункер ще бъде на арктически остров между Норвегия и Северния полюс. 
 
Базираната в Осло Elire Management Group твърди, че трезорът, наречен Global Music Vault, ще се намира на дълбочина от над 300 метра, ще съхранява богата колекция от музикални творби - от австралийска туземна музика, до класики на The Beatles, и се предвижда да издържи над 1000 години. 
 
Компанията Piql, разработваща технологията за съхранение, използва за целта бинарен и QR кодове, нанесени върху издръжлив оптичен филм и твърди, че записите ще могат да издържат електромагнитните пулсации на ядрена експлозия, които иначе биха унищожили електронното оборудване и повредили дигиталните файлове. 
 
Целта на Elire е трезорът да е готов до началото на 2022, като първи в него ще бъдат съхранени изпълнения на туземна музика, след което ще следват по-популярните жанрове.

Свързани новини

Нова опасна мода в TikTok

24.08.2021

Fresh! фокус: българите от "Roni Games"

17.05.2021

Ellen DeGeneres спира токшоуто си

13.05.2021

Майли и Лиъм се женят

28.04.2016

David Guetta благодари на феновете

27.04.2016


flash