Нова ИИ заплаха: технология клонира човешки глас за 15 секунди

OpenAI, разработчикът на ChatGPT, отново разбуни духовете с нов софтуер за изкуствен интелект. 
 
Алгоритъмът Voice Engine е впечатляваща технология, която може да генерира реалистичен изкуствен глас след само 15 секунди обучение с автентичен човешки такъв, информира TechNews.bg. Ако се появи на пазара, Voice Engine ще отвори цял нов свят от възможности, сякаш извадени от сценарий на екшън шпионски филм.
 
Засега обаче OpenAI няма намерение да направи гласовия генератор публично достъпен, поне в близка перспектива. Представете си инструмент, който може да чете всеки текст с естествено звучащ глас, дори да имитира емоции. Това е потенциалът на Voice Engine, който в момента се използва ограничено като функция за четене на глас в приложението ChatGPT.
 
Спектърът от потенциални приложения на технологията е огромен, наред със забавленията. Voice Engine може да направи революция в образованието, да преведе подкасти на нови езици и да осигури помощ в комуникацията на хора със затруднения.
 
Силата на тази технология обаче идва с отговорност. OpenAI признава потенциала за злоупотреба, като разпространение на дезинформация или злонамерено използване на нечий глас. Поради тези причини, Voice Engine засега остава затворен проект.
 
OpenAI ще се опита да отговори на страховете чрез изследвания и открити дискусии. Компанията се надява да намери най-добрия начин за внедряване на този мощен инструмент и да подготви обществото за новата ера с изкуствен интелект.
 
Фокусът върху отговорното развитие на AI е от решаващо значение. Тъй като дълбоките фалшификати и друго генерирано от AI съдържание стават все по-правдоподобни, способността да се различава истинското от изкуственото също става все по-трудна.
 
OpenAI признава предизвикателствата, включително потенциални проблеми с гласово удостоверяване и телефонни измами. Намирането на решения на тези проблеми ще бъде критично с напредването на синтетичната гласова технология. Времето ще покаже дали разработчиците могат да се справят с предизвикателството.

Свързани новини

Над 200 изпълнителя зад подписката

09.04.2024

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Кой ще грабне "Оскар"?

24.01.2024

''Бийтълс'' отново на музикалната сцена

06.11.2023


flash