Търси в сайта...

Учени кръстиха противогъбично вещество на Киану Рийвс

Учени от Института "Лайбниц" за изследване на природни продукти и инфекциозна биология са открили ново естествено вещество с мощни антимикробни и противогъбични свойства, съобщава life.dir.bg.
 
Веществото се произвежда от бактерии от рода Pseudomonas. Новата група молекули е наречена "кианумицини" - на името на холивудския актьор Киану Рийвс. Учените обясняват избора си с това, че веществата убиват патогените толкова ефективно, колкото и героите в екшън филмите, изиграни от актьора.
 
 
Направените експерименти са показали, че молекулите успешно се борят с гъбичката Botrytis cinerea, която причинява сиво гниене по растенията и води до огромни загуби на реколта.
 
Активната съставка кианумицин потиска и гъбички, които представляват опасност за хората, като Candida albicans. В същото време тя е безвредна за здравите растителни и човешки клетки. Веществото освен това се разгражда напълно в почвата, без да я замърсява.
 
 
Противогъбичният ефект на кианумицина се дължи на няколко токсина, непознати досега на науката. Молекулата е ефективна срещу гъбичките дори в ниски концентрации.
 
Учените отбелязват, че кианумицините могат да се превърнат не само в екологична алтернатива на пестицидите, но и в основа за ново поколение противоинфекциозни средства.

Свързани новини

Иди ми, дойди ми

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024


flash