Facebook смени името си - ще се казва Meta

Компанията facebook обяви, че отсега нататък ще се нарича Meta. Това обяви основателят на компанията Mark Zuckerberg на презентация по темата, информира dnevnik.bg. 
 
 
Промяната е част от усилията на facebook да се дистанцира от бизнеса с най-популярната в света социална мрежа, на фона на редица скандали, и да се преориентира към новия си интерес - метавселената. За промяната съобщи преди дни американското издание The Verge.
 
През юли facebook обясни, че набира екип за разработката на "метавселена", чието ядро са проекти за виртуална и допълнителна реалност да свързване на цифровия свят. Идеята е потребителите да имат достъп до "метавселената" чрез устройства за виртуална и добавена реалност, в които компанията, чрез Facebook Reality Labs, вложи значителна част от усилията си в последните месеци.
 
Отделните платформи за общуване като facebook, WhatsApp и Instagram няма да променят името си - промяната се отнася само за компанията-майка. Подобна промяна имаше и компанията, създала Google, която от 2015 се нарича Alpahbet.
 
В случая на facebook, промяната съвпада с жестока репутационна криза след изтекли документи, според които компанията е знаела за токсичния ефект на Instagram върху самочувствието на подрастващите, и след разкрития за високата търпимост към съдържащо насилие съдържание - всичко това толерирано и/или прикривано, в името на по-големи печалби.
Тя върви ръка за ръка с промяна и на логото - досегашното бяло f на син фон се заменя от син знак на бял фон, подобен на символа за безкрайност. Zuckerberg отбеляза по време на презентация като част от събитието Facebook Connect, че промяната цели да демонстрира различните идентичности на компанията - тя не е просто собственик на едноименната социална мрежа, а има и други проекти.

Свързани новини

Не отлагайте!

19.08.2022

Лаптопи капитулират пред Джанет

18.08.2022

Излезе видеоигра за Левски

28.07.2022

TikTok ще популяризира фестивала в Кан

17.03.2022

TikTok срещу YouTube: пореден рунд

02.03.2022


flash