Проблем в сигурността на Wi-Fi излага на риск всички потребители

Всички устройства, с които ежедневно се логваме в Wi-Fi мрежи може да се окажат изложени на огромен риск, пише manifesto.bg. Популярният безжичен стандарт за сигурност WP2, който на практика се използва от всеки Wi-Fi рутер, може да бъде шпиониран от хакери. Eксперти откриха непознатата досега заплаха Key Reinstallation Attacks (KRACK), използваща нова уязвимост в WPA2, за да генерира уникалния ключ за точката за достъп. Огромната популярност на протокола излага на риск милиони устройства.
 
WPA или "Wi-Fi Protected Access" е модерна система за криптиране при безжичен достъп до интернет, удостоверяваща устройствата, които се свързват към мрежата. Очаква се скоро да станат публично известни още детайли за начина, по който работи KRACK. При този тип атака се компрометира момента, в който съответния ключ се препраща многократно и се генерира негово допълнително копие. Така се излагат на риск всички устройства свързани към безжичната Wi-Fi мрежа.
 
Компании като Aruba и Ubiquiti генерират приходи от продажба на Wireless Acess Points (WAP), сред които са огромни корпорации и правителства на различни държави. Екипите по сигурност вече са ъпдейтнали системите им, но повечето от точките за достъп до интернет оставят уязвими за KRACK. Ще е необходимо повече време, за да се предоставят пачове за всичките системи и да се гарантира сигурността на потребителите. Въпрос на време е да разберем точно колко устройства са засегнати от KRACK.

Свързани новини

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Facebook и Instagram стават платени

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023


flash