Бъдещето днес: Фирма от САЩ вгражда чипове в служителите си

Американска компания от щата Уисконсин направи реалност сценариите от бъдещето, когато хората ще живеят с имплантирани микрочипове, за да бъдат по-функционални, съобщава TechNews.bg.
 
Three Square Market започна да вгражда чипове в своите служители с цел да направи плащанията по-бързи и да добави редица други възможности. Шефът на компанията Тод Уестби поясни в интервю, че микрочиповете могат да заменят телефонните платежни системи и кредитните карти. Това е следващото нещо, което ще се случи неизбежно, и ние искаме да бъдем част от него, казва Тод Уестби. Компанията разработва софтуер за търговски центрове с киоски, които обикновено се намират в офис комплексите.
 
Хората с вграден чип в ръката могат по-лесно да упълномощават плащанията за избраните продукти, като просто подадат ръката си за сканиране към киоска, подобно на плащането с телефон. Имплантирането на чипа с размер на зрънце ориз между палеца и показалеца става само за няколко минути. В допълнение към по-бързите плащания, имплантирането на микрочип в ръката има и редица други предимства, като например бързо логване в компютрите и предоставяне на достъп до сградата, като на всеки чип може да бъде присвоено специфично ниво на достъп.
 
Микрочипът струва само 300 долара и очевидно повечето от служителите са склонни да го имплантират в себе си, въпреки очевидните рискове, които включват GPS мониторинг. Данните са сигурни и криптирани, посочват от компанията. Тод Уестби уверява, че технологията няма да се ползва за следене на служителите, макар че не е ясно дали самите чипове позволяват подобна функция. Ако все пак такава функция е налична, би било много лесно да се проследява всяка стъпка на служителя с помощта на чипа.
 
Засега нито един служител на Three Square Market не е задължен да си сложи чип-имплант. Новата придобивка ще получат още тази седмица 50-на служители на компанията, които доброволно са пожелали това.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Facebook и Instagram стават платени

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023


flash