Нова измама с фалшиви файлове лъже потребителите

Нова мащабна кампания за разпространение на спам се опитва да излъже потребителите на Gmail да споделят лични данни. Хората получават имейл с фалшив документ, който прилича на файл от Google Docs, съобщава онлайн изданието vesti.bg.
 
Имейлът прилича на стандартните писма, които потребителите получават, когато някой сподели с тях файл от Google Docs. При кликване на бутона за отваряне на файла в Docs, потребителите се препращат към страница, която ги приканва да въведат името и паролата си в Google, за да разрешат достъп на приложението Google Docs да чете техните имейли.
 
Всъщност обаче, това е измама. Истинският Google Docs е интегриран в Gmail и услугите на Google и не се нуждае от допълнително въвеждане на пароли. Въпросното приложение, което иска парола и разрешение, е фалшиво. Неговата цел е да излъже потребителите да дадат достъп до профила си в Google и имейл кореспонденцията си на хакерите.
 
Ако потребителят се подведе, имейл акаунтът му става част от мрежата и започва да разпраща същите подвеждащи писма към всеки контакт, на който човекът някога е пращал писмо. Системата деактивира дори двустепенната идентификация и известията до потребителя, че акаунтът му се използва от друго място.
 
Google обяви, че вече е взел мерки за решаване на проблема. Фалшивите страници и приложение са премахнати, работи се и по система, която да не позволи подобна тактика да се прилага отново от хакерите.

Свързани новини

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Facebook и Instagram стават платени

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023


flash