10 неща, които не трябва да публикувате във Facebook

С над 1.49 млрд. потребители, Facebook е една от най-влиятелните общности в света, пише profit.bg. Въпреки че в изявленията на социалната мрежа се казва, че защитата на личния живот на нейните потребители е с най-висок приоритет, има определена информация, която е добре да помислите дали да споделите в профила си. Ето 10 подобни неща, които определено е по-добре да изтриете веднага: 
 
1. Рождена дата 
Вашият рожден ден е важна част от пъзел с лична информация, който включва името и адреса ви, с които хората могат по-лесно да получат достъп до банковата ви сметка и лични данни. 
 
2. Телефонен номер 
В най-добрия случай съученици, които не сте виждали от години, ще се свържат с вас по телефона. В най-лошия – натрапник, който ви тормози непрекъснато. 
 
3. Повечето ви "приятели" 
Според професора по психология в Оксфорд Робин Дънбар хората могат да поддържат до около 150 стабилни приятелства. След разглеждане на 3 375 Facebook потребители, Дънбар установява, че от техните приятели в социалните мрежи една 4.1 се считат за надеждни, а 13.6 проявяват съчувствие по време на "емоционална криза." Отърваването от ненужните познанства ще доведе до по-здравословно взаимодействие със социалните медии. 
 
4. Снимки на вашето дете 
Виктория Наш, директор на Оксфордския институт за интернет, поставя един наистина добър въпрос: какъв вид информация за себе си биха искали да видят децата ви онлайн на по-късна дата от живота си? Предишните поколения никога не са мислили върху това, но появата на интернет и социалните медии придаде на този въпрос по-голямо значение. 
 
5. Местоположение 
През 2015 TechCrunch съобщи, че над 500 милиона потребители достъпват Facebook единствено през техните мобилни устройства. Което означава, че най-вероятно местоположението им е видимо онлайн (освен ако не са задали други настройки), и всеки, добронамерен или не, вече знае къде се намират. 
 
6. Приятелство с шефа ви 
Приятел ли сте с шефа си във Facebook? Това няма да ви доведе до нищо добро. Това означава и че началникът ви има достъп до вашата стена, на която е неизбежно рано или късно да се появи статус, който засяга работата ви. Спестете си неприятностите. 
 
7. Не се тагвайте 
Престанете да се тагвате от местата, които посещавате. Така споделяте прекалено много информация, която околните няма нужда да знаят. 
 
8. Кога и къде отивате на почивка 
Така улеснявате крадците, а по-модерните застрахователни компании не приемат покритието на застраховката, ако сте го сте съобщили в социалните медии ваканционните си планове. 
 
9. Състоянието на връзката ви 
Ако искате да празнувате разцвета на една нова връзка, не го правете за Facebook. Тя не може и да не се получи. В такъв случай промяната в статуса ви ще боли. 
 
10. Данни за кредитни карти 
Никога, ама никога не го правете. 

Свързани новини

Какво се случва с музиката в TikTok?

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Facebook и Instagram стават платени

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023


flash