Съдят Google заради пиратска музика

Музикалната индустрия в САЩ обмисля да заведе съдебно дело срещу интернет гиганта Google, съобщава сайтът TorrentFreak. Според браншови организации, корпорацията злоупотребява с господстващо положение, за да изкривява пазара на онлайн музика.

Организациите, сред които Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA), искат от Google да не показва линкове към "пиратски" сайтове в резултатите от търсене. Преди два месеца RIAA и IFPI обвиниха търсачката, че извлича огромни печалби от интернет пиратството и пречи на опитите на праводържатели да намалят нелегалното съдържание в мрежата.

Досега спорът между най-голямата интернет корпорация и развлекателната индустрия се водеше зад кулисите. Според секретен документ, обикалящ кръговете на директорите на музикални компании обаче опцията за съдебна битка също е била обсъждана.

Документът е бил получен от швейцарския вестник Handelszeitung. В него пише, че Google е предоставил на звукозаписните компании специализиран интерфейс, с който да съобщават за нарушаване на авторски права. Чрез него между август и декември 2011 г. IFPI са рапортували над 460 хил. резултата от търсене в Google Search.

Според организацията обаче това не е достатъчно. "Google продължава да не дава приоритет на легални сайтове пред нелегални такива в своите резултати от търсене, твърдейки, че техният алгоритъм се основава на важността на страници за потребителите", пише в документа.

"С оглед адресирането на този проблем, IFPI получи тайно, предварително правно мнение през 2011 г. относно възможността за отправяне срещу Google на иск, свързан с конкуренцията", се казва още в текста. Според браншовите организации Google се възползва от монополното си положение на пазара, създавайки изкривяване на пазара. То е вероятен резултат от обстоятелството, че компанията отказва да намали ранга на нелегалните сайтове и да даде предимство на законните такива.

Миналия месец развлекателните индустрии предложиха всички интернет търсачки да приемат "Доброволен кодекс на поведение", с който да се задължат да премахват популярни сайтове за споделяне на файлове от резултатите си.

dnevnik.bg


Свързани новини



flash