Вече можем да докоснем времето

Американецът Роб Годшоу е създал специално устройство, наречено Cryoscope, което позволява да бъде докоснато времето, съобщи Gizmag. 

За разлика от традиционните прогнози, "Криоскоп" дава възможност утрешните температури да бъдат пипнати с ръка. Уредът представлява алуминиев куб. Температурата на повърхността му се променя от минус 18 до плюс 38 градуса по Целзий. На куба човек не може да си опари ръката, тъй като е снабден с индикатор - светодиод. Синият цвят означава студено, а червеният  - горещо. 
 
По принцип докосването е най-добрият начин да се определи температурата. Устройството на Годшоу веднага позволява да се добие представа за времето на следващия ден за разлика от абстрактните символи в новините, твърди сайтът. 
 
Прогнозата за това какви ще са температурите на следващия ден "Криоскоп" взема от интернет. Чрез платформа Arduino тя се превръща във "физическа температура" с помощта на елемент на Пелтие, радиатор и вентилатор. 
На този етап "Криоскоп" е само концепция и няма признаци авторът на куба да иска да го пусне на пазара. Но ако се съди по простотата на конструкцията, не е трудно тя да бъде изработена и от други. 


flash