Nokia минава на Windows

Nokia, най-големият производител на мобилни телефони в света, обяви стратегическо партньорство с Microsoft. Двете компании ще комбинират ресурси за разработка на нови мобилни продукти и услуги, става ясно от официалното съобщение.  

В рамките на партньорството Nokia ще заложи на Windows Phone в своята смартфон стратегия, като ще добави към нея лидерските си "имиджинг" технологии. Nokia ще подпомогне развитието на Windows Phone със своята експертиза в хардуерния дизайн и езикова поддръжка. Освен това компанията ще осигури по-широко географско проникване, повече пазарни сегменти и по-голям ценови диапазон на Windows Phone устройствата. Двете компании ще разгърнат съвместни маркетингови инициативи и ще споделят обща пътна карта за развитие на мобилни продукти, се казва в съвместното изявление. 

Партньорството между Nokia и Microsoft обхваща и търсенето в интернет. Bing ще бъде технологията за търсене в устройствата и услугите на Nokia, а Microsoft adCenter - рекламната платформа. От друга страна, Nokia Maps става част от картографските услуги на Microsoft. Така например, Maps ще бъде интегрирана в Bing енджина на Microsoft и в рекламната платформа adCenter. Инструментите за разработка на Microsoft ще бъдат използвани за създаване на приложения, които ще работят на Nokia Windows Phones устройства. Магазинът за съдържание и приложения на Nokia пък ще бъде интегриран с Microsoft Marketplace.



flash