На път с Радио Fresh! и Министерството на туризма: Фарът

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио Fresh! и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 

За последен път тази година поглеждаме към морето в рубриката "Морско синьо".
 
Един от вечните символи на морето – това е фарът. Даващ светлина на моряците, приветстващ ги пръв на брега, за тях фарът е нещо много повече от просто сигнална система. Той е символ на приближаващата суша. На дълго чакана среща с близки хора. Символ на дома. Днес ще ще разкажем за някои от най-интересните фарове в България. 
 
 
Първата ни спирка е фарът в Шабла
Можем да кажем, че това е фарът "най"! Най-северният, най-високият и най-старият за България. Намира се на 4 км източно от град Шабла. Официално е открит през 1857 г. Кулата на фара е единствената в страната ни, обагрена в два цвята – червено и бяло. До средата на миналия век 32-метровата кула е била изцяло бяла. Когато обаче Добруджа попада в границите на северната ни съседка, румънците го боядисват на ивици и остава така и до днес.
 
 
От най-северния към най-южния! 
Най-южният български фар е може би и най-фотогеничният – това е този в Ахтопол. Сякаш "кацнал" върху скалите в морето, той спира погледите на хората почти всеки път, когато бъде погледнат. Високата фарова кула, окъпана от бурни морски вълни или извисяваща се над спокойни води – винаги пренася наблюдателите сякаш в друг, приказен свят. Официално фарът е открит през 1932 г. Но 4 години след пускането му в експлоатация, силата на светлината му бива увеличена. Това се наложило поради факта, че зимно време оптиката се покривала с лед и ставала слабо забележима.
 
Един от най-романтичните фарове е този на Маслен нос
Информация за наличието на фар на това място е още от XIX век. Фарът, който работи и до ден днешен, е построен през 1930 г. Представлява висока каменна кула, обагрена в типичния бял цвят. 7 години след построяването му, към него е пристроена каменна постройка – наутофон. Неговата функция е да навигира звуково при нефункционалност на фара или при много гъста мъгла. Тук, в близост до фара, е разположена и базата на Института по океанология към БАН.

Свързани новини

На път с Радио Fresh!: Странджа планина

10.10.2024

На път с Радио Fresh!: Под вода

03.10.2024

За спорта и морето

26.09.2024

На път с Радио Fresh!: Синеморец

19.09.2024

На път с Радио Fresh!: Варвара

05.09.2024


flash