На път с Радио Fresh! и Министерството на туризма: Странджа планина

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио Fresh! и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 
 
Тази седмица в "Морско синьо" ще обиколим селата в магичната Странджа планина.
 
 
Тръгваме от Фазаново, едно от най-рoмантичните селца в района, което носи уюта на гората, но и изглед към морето.
 
Продължаваме през Кости. Село Кости попадащо в Природен Парк Странджа е популярно с нестинарските си обичаи, широколистните вековни гори в околностите му, запазените стари къщи, както и с църквата си, която е една от най-красивите селски църкви в района. Близостта му до черноморския курорт Царево (намиращ се на 24 км) го правят посещавана от летовниците дестинация за разходки. В селото, като места за настаняване, се предлагат и къщи за гости.
 
 
Екопътеките край селото ще ви срещнат с омайната странджанска зеленика. Препоръчваме екопътека, водеща до параклиса "Св. Илия" и 14-вековни странджански дъба-лъжници на по 300 години. 
 
Следващата ни спирка е Кондолово. Кондолово, попадащо в Природен Парк Странджа, е малко селце, популярно най-вече с голямото си находище на рядкото растение от праисторически времена – странджанска зеленика. В околностите му има вековна широколистна гора, която е истинска съкровищница и за други интересни и редки растения. Освен с природните си дадености, Кондолово е интересно за туристите и заради запазените стари странджански къщи от средата на XIX в.
 
 
От това село идва името на Керана, кръстена баба си, която е родом от Кондолово. Керана споделя за слушателите ни какви са най-красивите ѝ спомени от това място и за концертите в Странджа. 

Свързани новини

На път с Радио Fresh!: Фарът

17.10.2024

На път с Радио Fresh!: Под вода

03.10.2024

За спорта и морето

26.09.2024

На път с Радио Fresh!: Синеморец

19.09.2024

На път с Радио Fresh!: Варвара

05.09.2024


flash