Откриха мащабна изложба, посветена на Барби

Година след феноменалния успех на филма Барби на Грета Гъруиг, на 5 юли беше открита изложба, която да покаже еволюцията на "най-известната кукла в света" от създаването ѝ преди 65 години. Тя започва с първия модел - Барби No 1 от 1959 г.

Пътувайте във вселената на Барби и открийте над 250 забележителни и исторически предмети, "къщи на мечти", превозни средства и мебели, в това число и над 180 кукли, датиращи от 1959 г. до наши дни. По време на изложбата могат да се видят примери за първите черни, латиноамерикански и азиатски кукли, носещи името Барби. Включена е и първата Барби със синдром на Даун, първата, използваща инвалидна количка, и една, проектирана с "извита" форма на тялото.

На изложбата може да се види и Барби, която е била на борда на Международната космическа станция. Тя е изработена по подобие на италианката Саманта Кристофорети - първата европейка, поела командването на МКС. Астронавтката я взе със себе си за шестмесечния си престой през 2022 г. В изложбата е и сърфистката Барби, много популярна през 70-те години на миналия век, и най-продаваната в колекцията - Барби с дълги коси от 1992 г. От нея по света са купени повече от 10 милиона броя. Компанията "Мател", която произвежда куклите оттогава досега, е партньор на инициативата.

За директора на музея Тим Марлоу "дизайнът е в сърцето на историята на Барби от създаването ѝ". Посетителите могат да видят "влиянието на дизайнери и архитекти - от Флорънс Нол до Франк Гери - върху вселената на Барби". В изложбата има секция и за Кен, приятелят на Барби, както и за по-малката ѝ сестра Скипър.

Изложбата беше открита в Музея на дизайна в Лондон на 5 юли 2024 г. и ще продължи до началото на 2025 г., като билетите се продават на уебсайта на музея.


Свързани новини

Пет дестинации на 50 км от София

30.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Радио Fresh! празнува рожден ден

06.05.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024


flash