Търси в сайта...

Мармотът Фил отново предсказа кога свършва зимата

Кога да очакваме пролетта – казват ни не метеоролозите, а най-известният мармот - Фил. Традицията да се отбелязва Денят на мармота в САЩ датира от 1887 г. Според последните му прогнози, времето е на път да се стопли.

Мармотът Фил от град Пънксътоуни, щата Пенсилвания, прогнозира, че пролетта ще дойде рано тази година. Малко след изгрева на слънцето днес той изпълзя от дупката си на хълма Гоблърс Ноб край градчето, което се намира на около 100 километра от щатската столица Пистбърг, и не видя сянката си. Това означава, че пролетта ще дойде рано, обясниха членовете от т.нар. Вътрешен кръг на косматия метеоролог.

Около 10 хиляди души се събраха в очакване на прогнозата на Фил. Негови "приближени" го събудиха, нетърпеливи да узнаят дали мармотът ще види сянката си. Легендата гласи, че ако Фил я види, то зимата ще продължи още шест седмици, а ако не - пролетта ще подрани. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро обяви, че прочутият мармот е новият официален метеоролог на щата.

Фил много по-често предсказва по-дълга зима, отколкото ранна пролет, припомня Асошиейтед прес. Миналата година федерална агенция направи преглед на данните и констатира, че точността им е около 40 процента. Традицията за предсказване на времето на 2 февруари, в който в САЩ се отбелязва Денят на мармота, датира от 1887 г.


Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash