10 хобита, които намаляват стреса

Най-добрият начин да се борите стреса е да имате хоби, уверява profit.bg. Дори 20 минути на ден, прекарани с любимо занимание, могат да оправят настроението ни. Всеки се справя със стреса по свой начин – някои тичат с километри в парка, други четат, трети садят рози в градината. Вижте 10 хобита, които доказано намаляват стреса: 
 
Градинарство 
Освен, че ще освободите напрежението, ще поддържате чудесен външен вид на дома и градината, а по-работливите могат да си отгледат собствени зеленчуци и плодове.
 
Готварство 
За едни това е досадно задължение, а за други хоби. Много хора обичат да експериментират в кухнята и да правят засукани гозби и сладкиши по рецепти от списанията и интернет. 
 
Фотография 
Не е нужно да сте професионален фотограф, за да си купите хубав апарат и да станете майстор на кадрите. Все повече хора са се запалили по фотографското изкуство. Освен, че ще запълвате времето си приятно, ще имате винаги много и красиви фотоси от всичките си пътувания. Ако сте наистина добър, това хоби може да ви предостави и възможност за печелене на пари. 
 
Спорт 
Не само, че ще имате хоби за свободното време, но то ще ви направи по-здрави, по-слаби и по-красиви. Най-популярни са плуването, футболът, фитнесът и бягането в парка. Тренировките доказано подобряват настроението! 
 
Туризъм 
Ако живеете близо до планина, няма нужда да се чудите какво да правите в свободното си време – вземайте раницата и тръгнете на поход, най-добре с приятели. Така ще съчетаете разходка, пикник, раздумка, пътуване, фотография на пейзажите по пътя, наслаждаване на чудесни гледки и спорт.
 
Писане 
Някога хората са писали дневници, а днес си имат блогове. Ако имате склонност да изразявате чувствата си в думи, вземайте писалката, пардон – лаптопа - и пишете. 
 
Кръстословици, судоку, пъзели 
Решаването на такива умствени игри подобрява паметта. Според последните изследвания, мозъкът започва да остарява много повече защото спира  да се използва, а не толкова защото годините ни стават повече - просто с годините хората спират да го "предизвикват". 
 
Йога 
Слагаме йогата отделно от спорта, защото тя е повече от тренировка. Това е цяло учение за живота, което обещава да ви направи по-здрави и по-красиви. 
 
Книги 
Каквито и нови забавления да измисля човечеството, нищо не може да замени удоволствието от ден, прекаран с добра книга. 
 
Музика 
Музиката е едно от най-древните удоволствия за човека. Не е нужно да се ограничите само със слушане – може само да вземате уроци по някой инструмент и да се упражнявате. Само внимавайте, докато освобождавате вашия стрес, да не създавате такъв за съседите си!

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash