13 начина да се преборим с пролетната умора

С първите по-топли дни усещате сиптомите на добре известната "пролетна умора". А може би страдате от хронично изтощение и не можете да си спомните кога последно сте се чувствали изпълнени с енергия. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат, пише obekti.bg.
 
1. Отидете на лекар
Ако се чувствате непрекъснато уморени, всеки ден и по цял ден, това най-често е сигнал за здравословен проблем - сънна апнея, клинична депресия, проблем с лекарствата, диабет и др. Това е наложително, защото да се борите само със симптомите на умората при наличието на някакво заболяване може да е фатално.
 
2. Прозявайте се
Това стимулира прекунеуса, разположен в теменния дял на мозъка, като намалява напрежението и повишава настроението и концентрацията.
 
3. Изправете се
Спрете да се прегърбвате и седнете изправени. Това е първата хитрина, която можете да приложите на мозъка си, защото смяната на позата, физически по-близка до състоянието на бдителност, може да поведе след себе си и останалата част от вас. Можете също да станете и да се разходите.
 
4. Пийте чай, а не кафе преди обяд
Високите дози кофеин може да задействат химическо увеселително влачке, което да причини спадове на енергията след обяд. Чаят има по-ниска доза, която се отделя по-бавно.
 
5. Взимайте кофеин в серия от малки дози
Проучване е установило, че кофеинът е най-ефективен, когато се приема в малки дози в течение на времето, а не в огромни дози наведнъж.
 
6. Обяд = протеини + фибри - въглехидрати
Прекалено многото въглехидрати под формата на хляб, макарони, спагети, бял ориз, картофи и захар ще покачи прекалено бързо кръвната ви захар, което кара организма да отделя инсулин. Следващия "захарен спад" ще ви накара да се чувствате изтощени час или два по-късно. Придържайте се към протеини и богати на фибри храни на обяд и запазете картофите и пастата за вечеря, така че да спите добре и да се събудите отпочинали.
 
7. Много витамин B6 и витамин B12
Лекарите препоръчват много B6 като естествен начин за потискане на умората. Може да се пие в големи количества, тъй като е разтворим във вода и организмът ще изхвърли всичко, което не му е необходимо. Синтетичният B12 също повишава енергията, който ще ви помогне да не се сринете няколко часа по-късно, както прави кофеинът. Повечето хранителни добавки, съдържащи тези витамини, вършат работа, включително и формулите B-комплекс.
 
8. Разходете се
Въпреки че упражненията са краткосрочно решение за събуждане, дългосрочните тренировки засилват сърдечно-съдовата система което на свой ред прави по-лесно усвояването на енергията от мазнините и глюкозата. Опитайте се да станете по-рано сутринта и да направите около 20-минутна разходка, преди да се отправите на работа, това ще тонизира сърцето ви за целия ден.
 
9. Пуснете слънце в стаята
Вдигнете щорите, отворете прозереца или просто излезте на слънце. Циркадния ритъм на тялото ви се синхронизира със светлината, естествена или изкуствена, но интензитета, който най-силно ѝ влияе, не е типичен за изкуственото осветление. Циркадният "часовник" се намира във вашия хипоталатамус (по-точно т.нар. супрахиазматично ядро) и получава сигнали от ганглиевите клетки в очите ви. Ядрото сигнализира на епифизата ви да отделя мелатонин, когато смята, че денят е приключил и вие усещате сънливост. С други думи, връзката между светлината и будността е доста директна.
 
10. Изчакайте 90 минути
В допълнение на циркадния ритъм организмът ви минава и пред няколко ултрадни ритъма през деня, всеки от които продължава между 90 и 120 минути. Ето защо може да ви се спи за известно време, след което да сте бодри след час-два.
 
11. Не използвайте приспивателни
Мислите, че хапчетата за сън ще ви помогнат да се наспите достатъчно, за да сте свежи през следващия ден, но това не е вярно. Сънотворните ви лишават от нужното количество REM сън, което ви трябва, за да се чувствате отпочинали, така че ще се чувствате сънливи на следващия ден. Същото се отнася и за алкохола.
 
12. Дремнете за половин час
Нормално е да се чувствате уморени в следобедните часове, дори да не сте обядвали обилно, и е полезно да подремнете, ако можете. Но ограничете дрямката до 30-40 минути, защото по-дългата дрямка може да ви увлече по-надалеч в цикъла на съня и да се чувствате сънливи, а не освежени.
 
13. Осигурете си пълни цикли на сън
Редовният сън е съставен от повтарящи се цикли (същите като ултрадните, описани по-горе) и всяка нощ обикновено минаваме пред 5 или 6 пълни цикъла, всеки от които е съставен от няколко фази. Чувстваме се най-свежи, когато се събуждаме в края на един пълен цикъл и сънени, ако се събудим в средата на цикъла. Можете да използвате онлайн калкулатор, например sleepyti.me, за да откриете кога да навиете алармата си, в зависимост от това в колко си лягате, както и кога да си легнете, в зависимост от това в колко часа трябва да станете.

Свързани новини

Искате да сте идеална двойка? Ето как!

16.04.2021

Как зодиите сменят крушка

15.04.2021

5 съвета как да не се заседявате

14.04.2021

Кои са зодиите-предатели

12.04.2021

Днес - без домакинска работа!

07.04.2021


flash