20 неща, които да (не) правите на 30, за да сте щастливи на 50 (част 1)

Все още сте в своите 30 години и не ви се мисли за старостта. Нещата, които правите днес обаче, имат много по-голямо значение за бъднините ви, отколкото предполагате. Вижте 20 неща, които трябва да спрете да правите, докато сте на 30 години, за да е по-добър животът, когато сте на 50, съветва profit.bg.
 
1. Не пушете
Не е нужно да обясняваме защо трябва да спрете да пушите – на всички е ясно, че цигарите съсипват здравето. Така че, ако искате да избегнете сериозни здравословни проблеми, сред които и рак, на по-зряла възраст, сега е моментът да помислите за това.
 
2. Спрете да ядете боклуци
Можете да направите много пари в 20-те години, 30-те години, 40-те, 50-те, 90-те си години и да пробвате да си купите целия свят, но едно нещо не можете да си купите – здраве. Така че се откажете от заведенията за бързо хранене и вредните боклуци, които слагате на масата, и инвестирайте в здравословна храна – така инвестирате в здравето си. 
 
3. Укрепете връзката с родителите си
Само семейството може да ни научи да се разбираме не само с приятелите си, но и с останалия свят. А най-важната подкрепа, която ще получи някога, идва от родителите ви. Не я губете. 
 
4. Край на слънчевите изгаряния
Може и да ви звучи смешно, но едно слънчево изгаряне уврежда завинаги част от кожата ви. Слънцето далеч не е толкова безопасно, както в детските ви години, за да се излагате на него без слънцезащитен крем. Освен това помислете за бръчките и кожните дефекти, които ще получите, ако обичате да се пържите на слънце.
 
5. Да на физическата активност, не на бездействието
Изградете си активен начин на живот днес, за да не се налага да страдате от мързела си след 20 години. Запазването на нормално тегло и упражняването на физическа активност поне няколко пъти в седмицата ще ви спести болести като диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване.
 
6. Спестявайте
Да, когато сте на 30 години, спестяването на пари изглежда като тъпо и непривлекателно предложение. Но е ужасно разумно. През 30-те си години средностатистическият човек разполага с доход, от който почти винаги могат лесно да бъдат заделени средства, които да използвате по-късно в живота си. Изграждането на навик за спестяване рано означава, че ще го практикувате по-дълго и ще осигурите старините си.
 
7. Научете се да се задоволявате с това, което имате
Щастието е това, което има много по-голямо значение от успеха ви в кариерата. Ако сте доволни от това, което правите, тогава не е важно, че не упражнявате професия, която ще ви направи милионер. Да, най-вероятно на 50 години няма да сте богат, но пък ще сте щастлив човек.
 
8. Не се отказвайте от целите си
Искате да си купите къща? Да имате деца? Да напишете книга? Да се научите да готвите гурме или да се гмуркате? Лесно е да отлагате всички тези цели за по-късен етап от живота си. Да, на 30 години има по-късен етап. На 50? Не в същата степен. Никога не се отказвайте от целите си, но побързайте да ги последвате, докато имате и подходящата физическа форма.
 
9. Наспивайте се
Нищо не може да замести съня. Ако не си доспивате с години, рискувате сериозно да навредите на здравето си. Така че забравете за електронните устройства преди лягане, затъмнете добре статията и поддържайте по-ниска температура. О, да – лягайте си рано.
 
10. Грижете се за зъбите си 
Страх ви е да ходите на зъболекар? Това е проблем, който може да има сериозни последици. Развалените зъби са много по-опасни за здравето ви, отколкото предполагате. Така че заложете на профилактиката. Така няма да се налага да посещавате зъболекаря по неприятни поводи. Освен това ще ви спести и доста пари – всички знаем колко са скъпи имплантите и коронките.
 
(следва)

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash