6 съвета как да се наспиваме пълноценно

За да бъдете успешни, трябват не само талант и мотивация, но и добро здраве, пише profit.bg. А важна, но пренебрегвана част от последното е сънят. Нитум Верма е учен и основател на компания PeerWell, който е експерт по съня. Наскоро той отговаряше на въпроси в Reddit, свързани със съня. Вижте какви са основни изводи от разговора с него: 
 
Лягайте си и се събуждате всеки ден по едно и също време 
Вашето тяло има вътрешен часовник, който ще се програмира, ако всеки ден лягате и ставате в един и същи част. Когато през уикенда спите повече, това поставя тялото ви в положение като часовата разлика при пътуване – има разлика, която то не може да си обясни.
 
Спете 7 – 9 часа на денонощие 
Необходими са между 7 и 9 часа, за да премине вашият организъм през всички фази, през които трябва, за да отпочине и да се възстанови. Някои хора спят само по 4-5 часа и казват, че са свикнали и не се чувстват уморени, казва Верма. Но те заблуждават себе си. Може наистина да свикнеш с този режим, но не е здравословно той да се поддържа дълго време. 
 
Внимавайте какво ядете и пиете преди лягане 
Избягвайте да се храните точно преди лягане. Алкохолът също не е за препоръчване – някои хора мислят, че алкохолът ще ги приспи, но всъщност той вреди на по-дълбоката фаза на съня. 
 
Не тренирайте точно преди лягане 
Удобно е да направите малко гимнастика преди лягане, ако не сте имали време през деня, но това ще "събуди“ мозъка ви и ще ви даде прилив на енергия, което после ще ви попречи да заспите. 
 
Тъмни завеси 
Постарайте се в спалнята ви да е тъмно и тихо. 
 
Ритуал преди сън 
Представете си, че тялото ви е като кола. Дори да натиснете рязко спирачката, ще има спирачен път. Това трябва и на тялото ви – спирачен път и време за настройване към съня. Добре е точно един час преди лягане да изключите лаптопа и да не се взирате в смартфона си, за да не се разсейвате. Може да измислите някой "ритуал“ за последните 10 минути преди лягане, за да се настрои тялото за сън.

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash