Търси в сайта...

Рая в Париж: Едно кратко пътешествие за по-добър живот

Познавате Рая като свежото, неустоимо очарователно присъствие в ефира на Радио Fresh! всяка вечер. Наскоро тя беше на неслучайно пътуване в Париж и, разбира се, вие сте хората, с които иска да сподели какво преживя там. 
 
Какво се случи в началото на февруари? Едно пътешествие, един град, една конференция и четири жени на едно място в два дни. 
Начинът на живот обуславя самия живот, затова е важно как, с кого, къде и кога. Тези два дена в Париж се оказаха смислени, пълни с нови знания и добро настроение. Поводът беше Международната конференция по намаляване на вредите при незаразните заболявания (International conference on Harm Reduction in Non Communicable Diseases). 
 
 
Изключителна среща на светила в областите диетология, психология, кардиология, пулмология, онкология. Конференцията беше председателствана от проф. Дейвид Хаят, бивш президент на френския национален институт за рак и д-р Питър Харпър, бивш ръководител на онкологията в болница Сейнт Томас в Лондон. По време на тази среща ключовите лидери на обществено мнение зададоха основните въпроси и отговори, свързани с намаляването на вредите при незаразните болести. 
 
След десетки изложени изследвания и статистики в залата на центъра Station F в Париж, генералните изводи за превенция се оказаха точно тези, за които си мислите и вие в този момент. Добра храна, минимум ниво на стрес, чист въздух, липса на тютюнопушене (най-важният фактор според лекарите!), физическа активност - това са факторите, които спомагат за по-дълъг и по-качествен живот. 
 
Разбира се, никой от нас не може да избяга от генетичните си предразположености, както и да ги промени, като например етнос или семейна история. Това, върху което можем да въздействаме, е начинът на живот и то още от днес. 
 
Храната е от основно значение
 
Все повече хора започват да свикват и да си дават сметка колко важно е с какво се храним. Вариантите за здрвавословно хранене са много, ние само трябва да слушаме собственото си тяло и да решим кое е добро за нас. Но това никак не е лесно! Една от нашумелите напоследък диети в цял сваят е японската. Звучи, като да се състои основно от рибни продукти. Познахте! И тук излиза въпросът - здравословна храна ли е рибата? Според д-р Ясуши Цужи от болница Тонан в Япония, който се позова на реални изследвания, символ на здрaвословна храна са протеините, полиненаситените мазнини, както и омега-3, но заради
замърсителите в морето, по-високият прием на риба често води до по-голямо излагане на токсични вещества, като живак, олово, арсеник и др. В днешната реалност важна е информацията, а какво правим с нея и къде и как я прилагаме, е въпрос на личен избор и сензитивност към заобикалящата ни среда.
 
Говори се, че най-добрата храна е тази, която расте, живее и е произведена по географските ширини, на които живеем… Съгласни ли сте?
 
 
А ако питате за Париж…. Чувства се много добре. Останах впечатлена от мащаба на града на любовта. А любовта е навсякъде! И независимо, че това е клише, френските думи си тежат на мястото, може да сте сигурни. Ако не вярвате, отидете и сте снабдете със собствени доказателства. Не е лошо да минете през Триумфалната арка, изключителен монумент под формата на свод, под който преминава парадът на победата. Препоръчителна е и Айфеловата кула, за която сме чували толкова много, че създадените представи на живо не отговарят на реалността - по-хубаво е! А Шан-з-Елизе е точно такава, като от песничката, която пеехме в училище и си предствяхме как крачим под слънцето, срещаме непознат и му казваме “Бонжур!”. Красотата в Париж е навсякъде, или както е казал Достоевски: “Красотата ще спаси света!”. 
 
 
Няма как да пропусна едно незабравимо изживяване, което ни сполетя ненадейно. В разговора сутринта рано в таксито към хотела, се роди идеята вечерта да отидем на шоуто “Мулен руж”. Каква невероятна идея се оказа това. Не може да си представите! Това шоу позволява на човек съвсем смело и безразсъдно да мечтае. Да мечтае и да се наслаждава на красотата, величието и невероятния професионализъм на всички участници. Усещането е, че това, което виждаш, са най-красивите жени на света, а гледките са оформени под различни теми - египетски, клоунски, седемдесетарски визии, които оформят секси излъчването на вечерта. Не ни се тръгваше… Скоро ще се върнем…

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash