6 навика, които ви състаряват преждевременно

С възрастта всички процеси в тялото се забавят. Онова, което на 20 години сте смятали за нормално състояние на кожата си, на 30 вече е трудно постижимо. Нека разгледаме кои са най-разпространените причини кожата ни да се състари преждевременно, предлага woman.bg. 
 
Храна, кафе и силен алкохол 
За никого не е тайна, че здравословното хранене е необходимо условие за здрава кожа. Шоколадът, пържените и тестените храни водят до възникването на пъпки и правят кожата мазна и неугледна. Кафето е антиоксидант, но в големи количества често става причина за обезводняване на организма и ранно появяване на бръчки. Важно е водният баланс в тялото да се поддържа, затова почитателите на кафето трябва да пият повече вода през деня. Алкохолът влияе отрицателно на целия организъм и в частност на състоянието на кожата. Обръщали ли сте внимание на това каква кожа имат почитателите на алкохола? Разширени пори, отекло лице и ярко изразено състаряване на кожата – човек на 40 може да изглежда като на 50. Разбира се, това става при системна консумация на алкохол, но не подценявайте и еднократните почерпки със силни спиртни напитки – те също не се отразяват добре на кожата ви. 
 
Ненормиран работен ден и недостиг на сън 
Редовната извънредна работа в офиса предизвиква вътрешно стресово състояние и неудовлетвореност от работата. Животът под стрес и без достъп до чист въздух влияе отрицателно на външния вид и на здравето като цяло. Измъчени и уморени, вечно недоспали, вие едва ли ще изглеждате здрави и млади. Нещо повече – в забързаното ежедневие е достатъчно трудно да спазваш здравословен режим на съня. Затова хората често си лягат късно, макар че после им се налага да стават рано. Онези, които се лишават от необходимия сън, претоварват панкреаса, който отговаря за обмена на веществата. В резултат на това механизмът на стареене на органите се активира по-рано, отколкото при хора, които се наспиват добре. 
 
Твърде активна мимика 
Може често да пиете напитки със сламка, да присвивате очи, да се мръщите, показвайки недоволство, както и да изразявате емоциите си с ярко изразени мимики – всичко това спомага за ранното образуване на бръчки.  
 
Стрес 
Всички процеси в организма са взаимно свързани, затова вътрешните притеснения и страхове, неуспехите в работата и проблемите в личния живот непременно ще се отразят на лицето ви. Спомнете си как изглеждат хората, когато страдат – те имат торби под очите, на лицата им се появяват бръчки, кожата става мазна или суха, защото се нарушава дейността на мастните жлези. Всичко това води до болнав и състарен вид. 
 
Често печене на слънце 
Директните слънчеви лъчи винаги са вредни за кожата. Затова дерматолозите и козметиците от години предупреждават любителите на слънчевите бани да не се пекат между 12:00 и 16:00 часа. Слънцето предизвиква преждевременно стареене на кожата и я травмира сериозно, ако лицето ви не е намазано със защитен крем. Същото важи и за горещите вани. Честият контакт с гореща вода води до травмиране на горния слой на кожата и раздразнения. Температурата на водата трябва да е малко по-висока от температурата на тялото, а кожата след вана непременно да се овлажнява. 
 
Неправилно нанасяне на козметични средства 
Обилен слой фон дьо тен, дебел пласт пудра, няколко ката сенки – това е прекалено тежко изпитание за кожата ви, ако го правите ежедневно. Освен че прекаляват с количеството грим, някои жени ползват и евтини продукти със съмнителен състав. Нанесени на няколко слоя на кожата, те запушват порите, предизвикват появата на пъпки и обриви, а дермата остава лишена от достъп на въздух и се състарява и уврежда. Постарайте се да ползвате качествени продукти и да давате на кожата си почивка от грима.

Свързани новини

Опасност не за подценяване!

17.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

14.11.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022


flash