5 висококалорични храни, които са и полезни

Калориите невинаги означават всичко. Тези храни може да са много калорични, но имат и редица полезни за здравето нутриенти, уверява profit.bg.
 
Шам фъстък
Ядките имат лоша репутация заради голямото съдържание на мазнини, но науката е показала, че е важно качеството на мазнините над количеството. Почти 90 процента от мазнините в шам фъстъците идват от ненаситени мазнини, което ги прави една от най-нискокалоричните и най-нискомаслени ядки. Добър източник на протеини и фибри, шам фъстъкът ще ви помогне да се чувствате пълноценни и удовлетворени през целия ден. Плюс това, изследванията показват, че 30 грама ядки на ден, заедно с диета с ниско съдържание на наситени мазнини, може да намали риска от сърдечни заболявания.
 
Стафиди
Някои хора не консумират сушени плодове от страх, че са пълни с калории и захар. Но стафидите са добър избор за закуска - те са напълно естествени и не съдържат добавени захари. Според ново изследване стафидите могат да бъдат отлична закуска за всички, включително и тези с диабет тип 2 (група, за която обикновено се смята, че трябва да избягват сушени плодове.) Редовната консумация на стафиди показва положителното въздействие върху нивата на глюкозата след хранене и върху систолното кръвно налягане. 15 храни, които можете да приемате в неограничени количестваЗа стройната фигура обаче е препоръчителна балансирана диета с разнообразна храна
 
Кокосово брашно
Кокосовото брашно има повече калории спрямо другите брашна, но една четвърт чаша (120 калории) съдържа 4 грама протеин и 10 грама фибри, което означава, че е по-малко вероятно да се повишат нивата на кръвната захар както при обикновеното брашно. Всички тези протеини, фибри и мазнини помагат и за по-бързото засищане.
 
Зехтин
Гледайте на него като на кралицата на здравословните, висококалорични храни. Зехтинът е пълен със здравословни мононенаситени мазнини и осигурява източник на антиоксиданти. Добавянето на зехтин в храната може да подпомогне абсорбирането на определени хранителни вещества, като витамини А и D. Просто се уверете, че слагате само една супена лъжица, колкото е препоръчителната порция.
 
Черен шоколад
Любители на сладкото, радвайте се. Тъмният шоколад (най-малко 70% какао) е 160 калории за 30 гр и е пълен с флавоноиди, които са важни за здравето ви. Сред ползите му са понижаване на нивата на кръвното налягане и по-добър холестерол. Затова се наслаждавайте, но умерено. 

Свързани новини

4 действия показват що за човек сте

05.08.2020

Опознайте себе си по-добре с този тест

29.07.2020

Бърз и лесен тест за емоционалността ни

24.07.2020

Тест: За какво говорят страховете ви

20.07.2020

Тест: Открийте своя път към богатството

03.07.2020

Коментари


flash