Ето кои са най-търсените думи и събития в Google за 2019

Традиционно в края на годината от Google обявиха резултатите от "2019 година на търсене" - класацията на най-често търсените термини и думи. Подборът представя уникална перспектива върху важните моменти и тенденции у нас от изминалата година.
 
Избори и здравни въпроси ни ангажираха най-много през 2019 година. Сред най-търсените термини в глобалната търсачка на Google от нашата държава се отличават „Резултати от изборите в ЕС“, „Морбили“, „Африканска чума“, „Легионерска болест“ и Брекзит. Българинът е искал да знае още що е то „Инфлуенсър“ и „Електрическа тротинетка“ и какво точно се е случило в „Чернобил“. Интересът към аварията ядрената електроцентрала от 1986 година със сигурност идва от сериала на HBO "Чернобил", който е и един от най-търсените тв филми през тази година в световен мащаб. 
 
Папа Франциск е бил най-търсената от българите личност в търсачката, следван от Цветан Цветанов, и американската спортна  журналистка Джени Суши. В тази категория попадат още младата екоактивистка Грета Тунберг, българският еврокомисар Мария Габриел и водещият Беър Грилс.
 
Певицата Били Айлиш и активистката Грета Тунберг 
 
Сред значимите събития, за които българинът е търсил информация в глобалната търсачка на Google през 2019 попадат „Черен петък“, „Изтекли данни от НАП“, пожарът в „Нотр Дам“, “Местни избори“ и раздаването на наградите „Оскар“.
 
Григор Димитров застана начело на най-търсените спортисти. В тройката попадат Кубрат Пулев и Антъни Джошуа.  Най-добрият български алпиец Алберт Попов следва Анди Руис в тази категория.
 
Колоритни личности, като Ицо Хазарта, Папи Ханс и Милко Калайджиев са се наредили сред класираните музикални изпълнители, редом със световните супер звезди Били Айлиш и Малума, като класацията се води от популярният с вокалните си имитации Стефан Илчев.
 
Фаталният футболен двубой България – Англия (0-6) е водещ при спортните събития, където попадат и вечното дерби Левски - ЦСКА, както и мачове от международните първенства. Втори спорт по популярност сред сънародниците ни е тенисът, като вниманието са привличали US Open, Wimbledon и Australian Open.
 
За първи път през тази година разделът с кинопродукции се оглавява от българско заглавие – „Доза щастие“, следван от блокбъстъри, като „Аквамен“, „Жокера“ и „Отмъстителите: Краят“.

Свързани новини

Най-гледаните филми на Netflix за 2019

31.12.2019

Хари Стайлс посреща 2020 като номер 1

30.12.2019

"Bad Guy" е песен на годината

23.12.2019

Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

22.10.2019

Виж новите Skoda, Toyota и Kia

04.09.2019


flash