6 начина да се настроите за работа

Фокусирането на работното място може да бъде предизвикателство. Между офис разговорите, персоналните имейли и всеки сайт в интернет, истинско чудо е, че успявате въобще да свършите нещо. Мнозина от нас се борят с разфокусирането с години и вероятно са на мнение, че има моменти, когато да се настроиш за работа е абсолютно невъзможно. Истината е, че винаги можете да направите нещо в насока подобрение на ситуацията. Можете да усвоите навици-помощници. Ето какво работи при повечето хора, съветват profit.bg: 
 
1. Поставяйте си краткосрочни и дългосрочни списъци със задачи
Изпълнението на дългосрочни проекти е важно, но отхвърлянето на планина от задачи в рамките на 24 часа е непосилно. Раздробявайте по-големите проекти на ежедневни малки списъци от задачи, които ще можете да изпълните. Добавете бонус: отмятайте всяка направена стъпка през няколко часа, а не както досега – веднъж седмично. 
 
2. Създайте режим
Нагласете часовник, който да играе ролята на ваш началник, който всеки път по обедно време ще дойде, за да инспектира какво сте свършили. Много по-лесно е да се настроите за работа, когато знаете, че има някой, който следи какво правите и ще дойде в определен час, за да се увери в продуктивността ви. 
 
3. Правете почивки и се раздвижвайте
Ставайте поне веднъж на час от стола си. Ще откриете, че раздвижването из офиса ви изпълва с енергия. Завръщайки се на работното си място, ще бъдете ободрени. Ето какво не бива да правите по време на кратките почивки: да влизате в социалните мрежи или пък да тършувате из интернет. Разходката прояснява ума и ви позволява да разрушите навика да си губите времето с новини и занимавки в мрежата. 
 
4. Орежете всички интернет дразнители
Ако не можете да се възпрете от четенето на блогове, Facebook, персонални имейли и други дразнители, снабдете се с приложение, което ще ви помогне да се справите. Има приложения, които възпират този навик, като блокират по ваше разпореждане определени сайтове, например, за известно време от деня. 
 
5. Хапвайте леки закуски и се хидратирайте
Не знам за вас, но много хора не могат да работят фокусирано, ако са гладни. Гладът е като постоянно звънящ телефон. Той постоянно ще ви дразни и отвлича вниманието ви, докато не му обърнете внимание. Затова закусвайте нещо леко, което ще ви изпълни с енергия и едновременно с това няма да ви накара да поискате да заспите. Пиенето на вода е задължително. Има приложения за мобилни телефони, които могат да ви помогнат и в това отношение. 
 
6. Използвайте слушалки
Слушалките са знак за колегите ви, че се нуждаете от фокусиране. Щом сте сложили слушалки в ушите си, определено няма да ви закачат. От друга страна, има хора, които когато слушат музика, по-лесно работят. Така че слушалките не само отстраняват излишните приказки с колегите, но и спомагат за допълнително фокусиране.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash