10 антистрес съвета за празничното пътешествие

Едно пътуване винаги може да бъде съпроводено със сътресения. Може да изпуснете полета си, да забравите паспорта си, да си изгубите багажа и т.н. Избегнете този сезонен стрес и се насладете на почивката по Коледа или Нова година, като съблюдавате следващите 10 съвета, които ви дават от profit.bg. 
 
1. Проверете пътните си документи
Напишете списък с всички документи, които ви трябват за пътуването. Проверете го преди тръгване поне два пъти. Трябва да сте сигурни, че нищо не сте забравили. Задължително сверете валидността на задграничния паспорт или личната си карта. 
 
2. Сложете табелки на багажа си 
Може да ви се струва ненужно при наличието на електронно отбелезване от самите авиолинии, но слагането на табелки е от значение, когато съществува реален риск да загубите куфарите си в навечерието на Бъдни вечер. Преди да отпратите куфарите си за товарене, задължително отбележете адреса на хотела си и домашния си адрес. Ако куфарите ви изчезнат, добре е да сте сложили на табелката телефонен номер и имейл адрес. 
 
3. Принтирайте името и адреса на хотела си 
Можете да избегнете една типична гледка. Турист слиза от самолета, излиза от летището и започва да се оглежда объркано насам-натам. Няма нужда да изглеждате така. Принтирайте името и адреса на хотела, в който ще отседнете. Ако трябва дори и пътна карта си принтирайте – на нея може да отбележите пътя от летището до хотела. 
 
4. Не забравайте да вземете зареждащите устройства и адапторите 
Ще се намразите, когато ви се удаде случай да направите невероятна снимка с популярна личност или пред известна туристическа атракция, а батерията на телефона или фотоапарата ви падне. Напишете отново списък. Този път в него трябва да присъстват всички зареждащи устройства и адаптори, които може да ви влязат в употреба по време на почивката. Няма да сгрешите, ако се снабдите с универсален адаптор! 
 
5. Не взимайте много багаж 
Тъй като няма да пътувате с шейната на Дядо Коледа, може да оставите всичко излишно у дома. Така ще си спестите стреса от маневриране с прекомерно много багаж в тълпата по летищата. Ще спестите и още нещо – пари, в случай че товарът ви се окаже над установената норма. 
 
6. Снабдете се със 100 мл вода и заредени лаптоп и телефон 
Опашките на летището могат да бъдат убийствено бавни. Какво да кажем по време на празници – тогава са вероятно най-затормозяващи. Спестете си време, като се снабдите с контейнер за течности и заредена техника. 
 
7. Пътувайте в удобно време 
Да отбележим един всеизвестен факт – празникът означава почивка, а не зачервени очи от стоене по летища и кацане в малките часове на деня. Може такива полети да ви привличат поради намалената цена, но със сигурност няма да си гарантирате добро настроение на празника. Съветваме ви добре да подбирате времето за пътуване. 
 
8. Подгответе забавна програма за децата 
Тъй като пътуването изисква време, а децата ви не умеят да стоят мирно дълго време, съветваме ви да подготвите развлекателна програма. Вземете неща, които ще ги развличат и веселят по време на пътуването. Книги за оцветяване и с лепенки, портативен DVD плеър, солидно количество игри, инсталирани на смартфоните и т.н. 
 
9. Вземете малки закуски 
Признавате или не, в определен момент усещате, че кръвната ви захар не е на оптимални нива. Именно поради това е важно да си подготвите малки закуски на една ръка разстояние. Всяко пътуване е свързано с емоции и премисляне "всичко ли взех”, "нищо ли не забравих”, затова винаги се грижете за комфорта си – вземете си нещо за стабилизиране в критични моменти. 
 
10. Забравете за алкохола 
Вярно е, че са празници, но ви съветваме да изчакате с тостовете. Може да прекалите с употребата, а това означава да рискувате да си изпуснете полета, да създадете раздразнение сред другите пътници или пък да си докарате главоболие. Спестете си дискомфорта, изчакайте да стъпите на твърда земя и да се настаните удобно. След това тостовете са не просто добра идея, а – задължителни!

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash