- 20:00
- Fresh! Top 30
- 22:00
- Хитовете днес
- 00:00
- Хитовете днес
- 07:00
- "Шоуто на Блондинките" с Цвети...
- 10:00
- Шоуто на Тео
Търси в сайта...
7 хранителни навика, които е най-добре да зарежете
Всички знаем, че здравословният начин на живот е изключително важен. За да се придържаме към него, трябва да се разделим с някои нездравословни хранителни навици. Следващите седем се появяват често, а когато се лишите от тях, не само ще подобрите здравето си, но и ще намалите теглото си, уверяват profit.bg.
Пиете твърде често
Пиенето на алкохол има ефекта на доминото. След едно питие задръжките падат, а апетитът към следващите чаши се увеличава. Това, в комбинация с многото калории в алкохола, води не само до махмурлук, но и до напълняване. При повечето хора прекаляването с алкохола се случва доста почесто, отколкото те осъзнават, защото подценяват количествата алкохол, които изпиват. Пробвайте да останете въздържатели за 30 дни или ограничете алкохола до веднъж седмично и то максимум две питиета. Резултатите могат да бъдат драматични.
Ядете храни, подходящи за диета
Основна грешка на хората, които искат да отслабнат, е да се правят с диетични храни непрестанно. Така се получава обратния ефект: те остават гладни и непрекъснато си метчаят за вредна храна, която в крайна сметка слагат на масата. В резултат на това приемат много повече калории, отколкото ако просто хапват здравословна, а не диетична храна.
Преяждате със здравословни храни
Страхотно е да се храните здравословно, като наблягате на зеленчуците, авокадото, бобовите и пълнозърнестите храни. И тук обаче не бива да преяждате. Например, една порция плодове трябва да е с размерите на топка за тенис, трябва да внимавате и с количеството на ядките и семената.
Пропускате хранене
Със сигурност знаете, че да пропускате хранене е вредно. Дългите часове без храна обикновено водят до два нежелани странични ефекта, които подкопават загубата на тегло. На първо място, найвероятно тялото ви ще гори помалко калории като начин да компенсира недостига на енергия. Второ, шансовете да преядете в покъсните часове от деня са високи, а тогава нивото на вашата активност е ниско. По този начин приетите калории отиват направо в мастните депа, а не се изгарят. С други думи, редовното хранене е много важно. Няколко проучвания са установили, че е важно не само количеството калории, но и по кое време на деня ги приемате. Добро правило е хапвате пообилно в активните за вас часове от деня и да се храните помалко, когато ви предстои период за почивка. Но не бива да прехвърляте повече от четирипет часа без храна.
Броите калориите
Проучванията показват, че броенето на калориите ни напряга излишно. А всички знаем, че стресът повишава нивата на хормона кортизол, който увеличава апетита към мазни и сладки храни и води до натрупване на повече коремни мазнини. Разбира се, не е безсмислено да следите колко калории поемате на ден. Добре е обаче да не прекалявате и да обръщате внимание на това от какви храни идват те. Да, бобът е доста калоричен, но пък е полезен, за разлика от тортата.
Отбягвате добри мазнини
Да, добре е да предпочитате храни без мазнини. Но трябва да правите разлика между добри и лоши мазнини. Голяма част от хората избягват авокадото например, защото било с високо съдържание на мазнини. Но поемането на правилните мазнини е интелигентна стратегия за намаляване на теглото. В допълнение, те забавят преждевременното стареене и предпазват от затлъстяване. А мазнини на растителна основа, като зехтин, авокадо и ядки, потискат увеличаващите апетита хормони. Растителните мазнини също така стимулират метаболизма и са богати източници на антиоксиданти. Така че се стремете да ги включвате по-често към храненията.
Емоционалното хранене
Навикът да посягате към храната от скука, безпокойство, гняв или дори щастие е сериозно препятствие пред здравословния начин на хранене. Хората на практика се учат от раждането да свързват храната с чувства. Децата получат за награда лакомства или се утешават с храна след неприятно преживяване (например посещение при зъболекар). Празничните ни трапези обикновено са претъпкани, а преяждането тогава е трудно за избягване. Ако успеете да разделите емоционалните си състояния от храната, шансът да отслабнете и да живеете поздравословно се повишава с 50%.