6 начина да се научим да ставаме рано

В блога си Zen Habits Лео Бабаута пише за многобройните ползи от ставането рано сутрин. Колко рано? Той самият споделя, че постепенно се е научил да се събужда всяка сутрин още в 4:30. Сега obekti.bg представят няколко съвета, които могат да ви помогнат да изградите този полезен навик.
 
Не правете драстични промени
Най-добрият начин да започнете да ставате рано е да го направите постепенно. Навивайте алармата с 10-15 минути по-рано в следващите два-три дни, докато усетите, че свиквате. След което я преместете с още толкова. Ако се събуждате в 8 сутринта, не се опитвайте веднага да ставате в шест. Най-напред свикнете да се събуждате в 7:45. Може да ви изглежда прекалено бавно. Но навиците, свързани със съня, трудно се променят и затова постепенният метод е много по-добър. Същото важи и за навиците, свързани с храненето, тренировките, подредеността и други.
 
Развълнувайте се
Още предната вечер помислете кое ще е онова нещо, което ще правите сутринта, което ще ви развълнува приятно. Може да е ново упражнение, или медитация, или нещо, което искате да прочетете, или работа по проект, който силно ви вълнува. На сутринта, когато се събудите, си спомнете това вълнуващо нещо - то ще ви мотивира да станете от леглото.
 
Сложете алармата в другия край на стаята
Ако е до вас, ще натиснете бутона за дрямка и ще продължите да спите. Ако е в другия край на стаята, трябва да станете, за да я изключите. След това, създайте си навик да влезете директно в банята. След това е много по-малко вероятно да се върнете в леглото. В този момент си припомнете за вълнуващото нещо, което ще правите.
 
Не размишлявайте по въпроса
Ако позволите на ума си да измисли причини, за да ви разубеди от ранното ставане, никога няма да успеете. Изключете връщането в леглото като възможност.
 
Превърнете ранното събуждане в награда
Да, в началото може да ви изглежда, че се принуждавате да направите нещо трудно, но ако го направите приятно, това скоро ще ви мотивира. Добра награда е чашата топло кафе или чай, или няколко страници от интересна книга. Друга награда може да бъде вкусната закуска или гледката на изгряващото слънце. Открийте какво е най-приятно за вас и го превърнете в част от сутрешния ритуал.
 
Възползвайте се от това допълнително време
Не се будете час или два по-рано, за да преглеждате блоговете и социалните мрежи. Не губете времето, което сте спечелили. Започнете деня с отскок! Аз обичам да използвам времето, за да приготвя закуските на децата си, да планирам остатъка от деня, да тренирам, да медитирам или да чета. Когато стане 6 и половина, вече съм свършил повече, отколкото повечето хора през целия ден.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash