SOHO представя изложба на Цвета Петрова, пресъздаваща детското безгрижие на битието

Събитие: SoEXHIBITION • Детски игри
Дата: 26.09.2019
Час: 19:00 - 21:00
Място: SOHO, ул. Искър #4, София 1000
Вход: свободен
 
В края на септември стените на зелената къща на SOHO ще пренесат посетителите за още един момент в безгрижието на лятното битие чрез творбите на Цвета Петрова и изложбата ѝ „Детски игри”. От 26 септември до 4 октомври ви каним да се отдадете на безкрайното детско въображение, което да ви отнесе на 30 пътешествия или точно толкова, колкото са творбите на младата авторка.
 
Разбира се, всеки преминава по различен път, но няма как да не се съгласите, че когато си мъничък дори и най-“обикновените” случки са обвити в магия. Именно заради нея акварелите на Цвета докосват. Връщат ви сред образи от времето, когато отговорността, от която страдат порасналите, е все още абстракция. А стилистиката навява главната подтема - носталгията, носейки усещане за неусетно изплъзнали се времена. Спомени, които рисуват лека усмивка по лицата ни, изразяваща преплитащо се чувство за тъга с доволството от преживяното. 
 
В творбите ѝ виждаме паралелно детето в нея, но и в нас, което кара колело с тайфата по чакълената пътека покрай реката с тополите. Детето, което гони кокошките на баба си по двора, след като часове наред ги е учило да летят. Защото има нещо толкова притегателно и романтично в летата при баба, където си прекарвал времето си заедно от сутрин до вечер с цяла сюрия съседски деца, измисляйки всевъзможни игри. Игри с тебешири, пръчки, отвари от кал и цветя, защото когато си мъничък, всичко значи много повече и ти самият си по-истински и само остава да не забравиш за себе си, докато ставаш по-голям.
 
Изложбата "Детски игри" съдържа 30 илюстрации, които можете да разгледате в SOHO в зала SoHALL, всеки делничен ден от 9 до 19 часа между 26 септември и 4 октомври. А на 26-и между 19 и 21 часа заповядайте да се запознаете със самата авторката.
 
Информация за автора:
Цвета е илюстратор, който работи главно над книги за деца. Като човек и артист, живял извън България, дъхът на носталгията често се усеща в творбите ѝ, намерили вдъхновение именно там - назад из най-“обикновените” спомени. Завършила е “Пластични изкуства” в Бордо, където участва в две сборни изложби с френските си колеги. Последва магистратура “Илюстрации” в Портсмът, завръщане в родния град - Варна и две самостоятелни изложби. Включва се в проекта на Parakids, чрез който историите на 7 необикновени деца оживяват с помощта на 7 илюстратора, за да надникнем отвъд затрудненията им към необятното им въображение. Повече за Цвета можете да откриете тук: Clementine Petrova - Art & Illustration.
 
Иформация за SOHO:
Коуъркинг пространство с уютна атмосфера, богата програма от културни събития и общност от сходно мислещи професионалисти от креативния сектор. Разположено в триетажна зелена къща с градина в идеалния център на София, главната му мисия е да насърчава креативността и обмена между обитателите си. Сред работните места и зали за събития са вплетени художествена галерия, школа за балет, появяват се тематични базари, поставят се театрални постановки, подпомагат се социално значими каузи и се изпълняват майсторски добри концерти.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash