8 причини да ставате по-рано сутрин

В колко часа ставате сутрин? Някои хора твърдят, че колкото по-рано ставаш, толкова по-добре. Други обичат да спят до обяд. Вижте няколко причини да станете "ранна птица“ и да нагласите алармата за по-рано, подбрани от profit.bg: 
 
Свежо утро 
Ако се събуждате късно, най-вероятно ставате и ви се налага да бързате, защото знаете, че имате ограничено време. Ако станете по-рано, ще имате време да свършите всичко спокойно, плюс това, че ще се порадвате на красотата и спокойствието на сутринта, а дори може да погледате изгрева. 
 
Тишина 
Станете по-рано, направете си кафе и излезте на терасата. Не бързате, така че може спокойно да си изпиете кафето при тишина, без деца, които питат къде им е закуската и клаксони на нервни шофьори по улицата. 
 
Изгревът 
Когато ставате късно, пропускате една красива част на деня – изгревът. Той зарежда с енергия за цял ден. Много от хората, които стават рано, посрещат изгрева докато тичат за здраве или правят йога. Пробвайте! 
 
Закуска 
Днес хората се хранят много нездравословно и една от основните причини, които изтъкват е, че нямат време. Един час по-ранно ставане ви дава достатъчно време, за да си направите закуска и да й се насладите. Ако имате деца, може да приготвите прясна закуска за тях, а не просто да им дадете пари "да си купят нещо“. 
 
Спорт 
Няма време за спорт, казват хората днес. Ако обикновено ставате в 7.30 и тръгвате директно за работа, нямате време. Но ако станете в 6.00 ч., то тогава до обичайното ви време за ставане ще има цял допълнителен час и половина, което е достатъчно за тренировка и душ. Разбира се, вие бихте могли да сместите тренировката и след работа, но според много хора, тренировката сутрин е уникална, защото дава ударна доза енергия и зарежда с добро настроение за целия ден. 
 
Продуктивност 
Повечето хора са по-продуктивни сутрин. Ако сте в офиса в 7, то до 9 ще сте свършили голяма част от работата, която колегата, който пристига в 9, тепърва трябва да започне. Така може да си тръгнете по-рано или да ползвате по-голяма обедна почивка.
 
Пътуване 
Никой не обича трафика в пиковите часове. Колкото по-рано тръгнете за работа, толкова по-бързо и спокойно ще стигнете до офиса. 
 
Не закъснявате 
Когато свикнете да ставате сутрин, среща в 7.30 сутринта няма да ви плаши. 
 
Как да го направим? Лесно е да кажем – ставай по-рано. Как обаче да го направим? Не е нужно да се правят драстични промени. 
 
Започнете с 15 минути
След една седмица, увеличете на 20, а след това на 30 и така постепенно достигнете час. 
 
Лягайте си по-рано
За да станете по-рано, ще трябва да си легнете по-рано. Едно просто правило – спрете да си проверявате и-мейла и социалните медии след 10 вечерта и ще видите колко време ще спестите. 
 
Сложете будилника/смартфона далеч от леглото
За да го спрете, ще трябва да станете и да се разсъните. 
 
Веднага щом станете, излезете от спалнята
Отидете веднага да измиете зъбите си или да сложите кафето. Не се мотайте около леглото, за да не се изкушавате да полегнете пак. 
 
Не си търсете извинения
Когато звънне часовника – ставате и точка по въпроса. Не позволявайте на мисли от сорта на "Всъщност още 5 минути няма да ми попречат много“, или "Днес ще съм с колата, така че не е нужно да съм толкова строг/а към себе си“. Разумът ви се опитва да ви излъже. Щом сте навили часовника за 6.30, ставате в 6.30 – без да размишляване по темата. 
 
Дайте си награда
Да, не сте кученце, но в началото може да пробвате този метод. Пригответе от вечерта нещо вкусно и специално за закуска. Купете скъпо кафе. Когато звънне часовника ще знаете, че за да имате време да им се насладите, трябва да станете веднага. 
 
И накрая един важен съвет – използвайте това време рационално! Не ставайте един час по-рано, само за да го запълните със сърфиране из Facebook. Използвайте го добре – закуска, спорт, приготвяне на обяд на децата. Скоро ще дойде моментът, в който в 9 сутринта вие вече ще се отметнали повече задачи, отколкото някои хора успяват за целия ден.

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash