9 начина, по които губенето на време помага в работата

Проучване показва, че 89% от служителите убиват поне известно време на работното си място всеки ден, пише profit.bg. Повече от половината от участници (53%) са споделили, че убиват време, защото смятат, че кратките почивки ги правят по-продуктивни. Резултатите от друго проучване пък показват, че продуктивните служители не работят дълги часове без прекъсване, а правят чести почивки. Четенето на блогове, гледането на видеа в YouTube или четенето на книга, която няма връзка с работата, са все неща, на които се гледа като на прахосване на време, но всъщност могат да са наистина ценни. Те могат да ни помогнат да открием нови неща, да създадем нови връзки, да измисляме иновативни решения и да променим настоящия си начин на мислене. Ето 9 от тях:
 
Разходете се
Свежият въздух, слънчевата светлина и най-важното - физическото усилие, ще раздвижат кръвта ви и ще подобрят концентрацията, паметта и представянето ви на работното място. 
 
Поговорете си с колега
Проучване на Масачузетския технологичен институт показва, че служителите в кол център, които имали право да разговарят със свои колеги, са обработвали повече обаждания и са усещали по-малко напрежение и стрес относно работата си. 
 
Дремнете
Ако се чувствате изморени, дрямка в продължение на 15 или 20 минути може определено да повиши концентрацията и продуктивността ви. 
 
Почетете книга
Оказва се, че хората, които четат книги и най-вече проза, комуникират по-добре с колегите си. Така не просто четете най-новия бестселър, а подобрявате и своя емоционален интелект. 
 
Сърфирайте в мрежата
Това не е толкова полезно, колкото да се махнете от компютъра, но отделяйки време, за да разгледате уебсайтове, които не са свързани с вашата работа, може да накара мозъка ви да си отпочине и да породи креативност.
 
Фантазирайте
Много хора казват, че едни от най-добрите идеи се раждат, когато правим нещо друго, като например караме кола или вземаме душ. Проучвания обаче показват, че различни части от нашия мозък се активизират, когато си фантазираме, което може да ви помогне да разрешите сериозен проблем. 
 
Вземете си обедна почивка
Вземането на почивка за обяд, всъщност, е нещо непознато на мнозина. Ако се махнете от компютъра обаче и хапнете хубава храна, това може да повиши продуктивността ви. 
 
Медитирайте
Дори и кратката медитация е от полза за мозъка, като понижава нивата на стреса и подобрява цялостно здравето. 
 
Планирайте следващата си почивка
Оказва се, че планирането на почивка (независимо дали впоследствие ще отидете) повишава щастието. Така че ако се чувствате стресирани или претоварени, можете да отделите няколко минути, за да изберете круиз или да разгледате различни хотели, като това може да ви накара да се почувствате по-добре. 

Свързани новини

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024

Христо Стоичков с ново поприще

08.02.2024

Кога да очакваме затопляне на времето

07.02.2024


flash