5 причини защо работното време от 9 до 5 е вредно

Работното време от 9 до 5 е прието за стандарт в повечето компании. А в много фирми работният ден е доста повече от осем часа. Има много проучвания, които показват, че това е вредно както за тялото, така и за ума, пише profit.bg. Нарушения в съня, недостиг на слънчева светлина и витамин С са само малка част от проблемите, които може да предизвика работата от 9 до 5. В повечето случаи негативните ефекти са трудно доловими, но рано или късно организмът започва да показва, че е време да му осигурите почивка. Ето пет причини, поради които осемчасовият работен ден е вреден за тялото ви и заради които си заслужава да промените работния си график. 
 
Трудният първи час 
През първия час от работния ден имате усещането, че физически сте на работа, но умствено сте още в леглото. Всичко това ви кара да се чувствате неудовлетворени от живота. 
 
Да седите е вредно 
Прекарването на осем часа на ден в седнало положение е вредно за цялото тялото. Болките в кръста, врата, раменете, приведената напред поза са само част от проблемите, които могат да се появят. 
 
Липса на гъвкавост 
Стриктното придържане към работното време от 9 до 5 води до намаляване на гъвкавостта или пълната липса на такава. А това от своя страна води до следващия проблем: 
 
Понижава креативността 
Естеството на бизнеса на някои компании налага работното време на служителите да бъде от 9 до 5. Това обаче силно намалява креативния потенциал на хората. 
 
Служителите стават потиснати 
Рутината, която поражда този работен график, води до скука и прави служителите потиснати. А това със сигурност се отразява негативно на резултатите им в работата.

Свързани новини

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

"Trace Talent" идва и у нас

13.03.2024

По случай Деня на жената

07.03.2024

САЩ изпрати артефакти на Луната

29.02.2024


flash